Чепурин: Београд и Москва стратешки савезници

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин рекао је на пријему поводом Дана Русије да вишевековну историју две земље вежу цивилизацијски корени победе и успеси.

Александар Чепурин је на пријему у руској амбасади, којем је присуствовао и председник Србије Томислав Николић, истакао да је Србија јачала када је Русија била снажна, истичући да је у интересу Русије просперитет Србије и њен успех, јавља Танјуг.

''Наше земље обично следе успоне и падове једна друге'', рекао је Чепурин и додао да су пријатељска осећања "наших народа" важна основа будућности "наших држава".

Према његовим речима, Москва и Београд су по кључним питањима стратешки савезници - по питању Косова, задатака привредног развоја, интереса садашње и будуће Европе, словенског и православног света.

Чепурин је подсетио да руска државност данас пуни 1.153 године, додајући да нема држава у свету осим Русије које могу да се похвале да су више од 500 године чувале државни суверентитет.

Пријему су присуствовали министри Зорана Михајловић, Жељко Сертић, Велимир Илић, Братислав Гашић, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Вања Удовичић, Јадранка Јоксимовић и Иван Тасовац.

Међу званицима су били и наченик Генералштаба ВС Љубиша Диковић, посланици Милован Дрецун, Владимир Ђукановић и други, председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић и принц Александар Карађоређевић са супругом.

Такође, на свечаности у Амбасади Русије били су амбасадори Кине, Јапана, Велике Британије и других земаља, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, глумац Милош Биковић, певач Ђорђе Марјановић и друге личности.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 10. јун 2015, 20:52) - Световид [нерегистровани]

Стратешка сарадња и словенско братсво

Са речи на дела!
Стратешка сарадња некако није потпуна, Русија је велика земља са ресурсима, Русија мора де се према нама отвори/подржи , јер је велика и јака!!
Можда би добар гест био да се створи партнерство, улагање , кооперација са Руским напредним и технолошким државним и провереним - приватним корпорацијама , институтима, факултетима, и другим значајним институцијама, али конкретно!
На пример РОСТЕХ , много јака Државна корпорација и др. сличне да улажу, да сарађујемо и сл.
На Балкану су присутне регионалне телевизије, на локалним језицима; Ал Џазира, Америчка Н1,и Турски ТРТ, Европски медији,.. али нема Руског регионалног канала са седиштем у Београду!?

(среда, 10. јун 2015, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

istina je drugačija

Volimo mi Rusiju ali volimo i Zapad, istorija govori da kada god je Rusija bila u krizi mi smo propadali zbog oslanjanja na nju, moje mišljenje je da se u budućnosti moramo okrenuti Zapadu i ostati prijatelj sa Rusijom. Čast svakom ali čovek mora prvo gledati svoj interes.Od emocija se ne živi.