Потенцијал за бољу сарадњу Србије и Замбије

Министри спољних послова Србије и Замбије, Ивица Дачић и Хари Калаба, сагласили су се у Београду да су добри односи између те две земље али да их је могуће додатно унапредити.

Ивица Дачић и Хари Калаба разговарали су о унапређењу трговинске размене која сада износи 27.000 долара, преноси Бета.

"Ето до чега је довела политика ненеговања пријатељства", рекао је Дачић новинарима у Палати Србије после разговора са Калабом и додао да је у Министарству спољних послова покренуо иницијативу да Србија обнови пријатељске односе са многим земљама Африке, Латинске Америке и Азије.

Дачић је истакао да је ово прва посета неког замбијског званичника на овако високом нивоу после дугог низа година, "неки кажу и 25 година", и да је Калаба дошао на његов позив.

Према Дачићевим речима, Замбија и Југославија у време Тита биле су велики пријатељи који су се међусобно подржавали, а први председник Замбије Кенет Каунда дошао је на Титову сахрану "и плакао пред његовим одром".

"Ми се обично улагујемо онима који нас не воле. Променили смо ту праксу", рекао је Дачић.

Калаба је рекао новинарима да је "донекле тужно што Србија и Замбија нису неговале односе кроз економску размену, како је сада скоро па непостојећа" и додао да његова земља жели сарадњу нарочито у области економије, културе, војске, пољопривреде и спорта.

"Пословна заједница Београда је добродошла у Замбији", рекао је Калаба и додао да не може да прихвати да економска размена буде на тако ниском нивоу.

Калаба је нагласио да његова земља није признала једнострано проглашену независност Косова и да неће донети никакву одлуку док дијалог Београда и Приштине не буде приведен крају.

број коментара 0 Пошаљи коментар