Вилхелм: Прво отворити поглавље 35

Немачки амбасaдор у Београду Хајнц Вилхелм рекао је да се нада да ће Србија што пре отворити прво преговарачко поглавље са ЕУ и поновио да је став Берлина да то мора да буде поглавље 35 о Косову.

Вилхелм је на конференцији "Економист: Свет у 2015" у хотелу "Метропол" рекао да ће се преговори са ЕУ наставити и да је сигуран да ће 2015, што је могуће пре, бити отворена прва поглавља.

Подсетивши да је Немачка повремено изложена критикама да блокира отварање поглавља, он је рекао да Берлин инсистира да се почне са поглављем 35.

Подсетио је да Србија следеће године преузима председавање ОЕБС-у и нагласио да ће у том својству имати посебне одговорности због украјинске кризе.

"Сигуран сам да је Влада Србије спремна да поднесе тај терет одговорности", рекао је немачки дипломата.

Србија је, према његовим речима, у предности јер има веома добре односе са ЕУ и САД, као и са Русијом, те може да представља мост између Европе и Русије.

Поручио је и да ће наредне године такозвана тројка – Швајцарска, Србија и Немачка – веома тесно сарађивати и консултовати се непрестано.

Тројку чине бивши, садашњи и будући председавајући ОЕБС-а.

Говорећи о 2015. у Србији, Вилхелм је истакао да су реформе веома важне и да могу допринети отварању нових радних места.

Реформе ће, према његовим речима, још више повећати атрактивност Србије као места за улагање.

Он је оценио и да би Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Београду такође могао да помогне поспешивању регионалне сарадње, на пример, у оквиру инфраструктурних и других пројеката, и подсетио да је подстицање економске сарадње региона био и главни циљ Берлинске конференције у августу.

Вилхелм је оценио и да односи Србије и Немачке нису били никада бољи и изразио наду да ће у Србију доћи још више немачких компанија на, како је рекао, атрактивне локације за инвестиције.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. дец 2014, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

KOK

Ne traze oni da priznamo Kosovo nego da "normalizujemo odnose" sa Kosovom i onda da udjemo u EU bez Kosova... ili u isto vreme kad i Kosovo zavrsi pregovore sa njima...
Propala smo mi drzava, mogu da nam rade sta oce... 

(четвртак, 18. дец 2014, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Re: Odlično

Slažem se sa tobom. Oko ovoga će najviše da se lome koplja, i to treba što pre da se odradi, pa da se vidi gde stojimo i kako ćemo / da li ćemo dalje.

Inače, ovo okolišanje i prilagođavanje tamo nekoj uniji koja nema ni nameru da nas primi a mi nemamo ni sliku o tome šta bi smo mi radili tamo je u najmanju ruku neodgovorno.

Nama od cele te priče sa EU treba samo promena naših zakona i pobeda u borbi sa domaćim kriminalom.

(четвртак, 18. дец 2014, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Одлично

И треба да се почне са тим поглављем и да вам дамо до знања још једном да је Косово територија Србије и да га никада признати нећемо као независну државу. Боље да то одмах рашчистимо, да нас не мрцварите годинама за џабе.

(четвртак, 18. дец 2014, 18:32) - Goran [нерегистровани]

35

EU tvrdi da se netrazi od Srbije da prizna Kosovo, a sta je onda poglasvlje 35?

(четвртак, 18. дец 2014, 18:18) - anonymous [нерегистровани]

Ne moze...

...pojedinac priznati Kosovo kao drzavu.To ipak treba da uradi Skupstina Srbije

(четвртак, 18. дец 2014, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Srbin

koji ce priznati Kosovo nikada nece dobiti podrsku,vlast u Srbiji,tako da se ja nebrinem to se nikada nece desiti.Mislim da nas odnos prema Kosovu treba da bude ostriji samo zato sto izokola pokusavaju da izvuku priznavanje Kosova od Srbije,treba da im bude jasno ako idu tim putem mi necemo da saradjujemo na konstruktivan nacin,odricanjem Kosova odricemo se sebe a taj film nece gledati.Vremena su brza turbulentna za cas se sve promeni to me je istorija naucila,kolo srece se okrece samo treba biti strpljiv i dosledan Kosovo je deo Srbije.

(четвртак, 18. дец 2014, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Sto pre

Zasto bas KiM.Da nas sto pre stave pod pritisak.Amerima se zuri na istok.Zvuci poznato.

(четвртак, 18. дец 2014, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Nema nista od toga

Ako mislite na fakticko priznanje KiM g. Vilhelme, pisite propalo.Koliko jos puta cemo morati da vam ovo ponovimo?!

(четвртак, 18. дец 2014, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

e

kao mi presedavamo, to nam dali namerno da bi morali dati Rusiji sankcije, kao to je jako vazna funcija, video sam do sad kolko smo bili vazni i kako se ponasaju prema nama...

(четвртак, 18. дец 2014, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Evropa Evropljanima

Србија је, према његовим речима, у предности јер има веома добре односе са ЕУ и САД, као и са Русијом, те може да представља мост између Европе и Русије.

Zbog cega Evropljani imaju obavezu da gde god u svetu pominju Evropu moraju da pomenu i SAD? Nije li mozda to kljuc mnogih svetskih problema?
Rusija i Nemacka su najbolji prijatelji Srbije, a Evropa je Evropa i nije Amerika!!