Дачић: Србија чува пријатељство са Русијом

Србија и Русија настављају пријатељске односе, не само у политичкој већ и у свим другим сферама, рекао је у Москви министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Са руским министром енергетике Дачић је разговарао о проширивању листе Споразума о слободној трговини.

Након заседања Мешовитог српско-руског Комитета за трговинско-економску сарадњу, чији је Ивица Дачић копредседник заједно са министром енергетике Русије Александром Новаком, шеф српске дипломатије рекао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, али "неће то чинити на штету својих старих пријатеља".

"Србија ће чувати своје пријатељство са Русијом. Са сарадњом настављамо и даље и са великом радошћу чекамо посету председника Путина следеће недеље", рекао је Дачић.

Новак је рекао да се разговарало о проширивању листе Споразума о слободној трговини, те да ће Москва ускоро дати одговор, имајући у виду да је у царинском савезу са Белорусијом и Казахстаном.

Реч је у укључивању у списак живинског меса, шећера, неких врста сирева, цигарета, алкохола и аутомобила.

Дачић је рекао да Србија жели јачање сарадње у области енергетике и да реши "питање приватизације неких предузећа у Србији и њихово стављање у функцију".

Навео је да се разговарало и о обезбеђивању енергената за Србију за ову зиму како би се спречила могућност да се, ако дође до кризе у транспорту гаса преко Украјине, нађе начин да Србија ипак буде обезбеђена.

Разговори и о енергетици 

Дачић је рекао да се разговарало и о дуговима Србије према НИС-у, "и могућности да се кроз враћање тих дугова реши питање предузећа као што је "Петрохемија", која представља велики проблем за Србију".

"Ту очекујемо велику помоћ руске стране у превазилажењу проблема, налажењу инвеститора", рекао је Дачић.

Нагласио је и да се разговарало о и могућности снижења цене гаса за неке индустријске објекте.

Новак је рекао да се трговинско-економска сарадња развија активно, да је током прошле године повећана 15,5 одсто, а за седам месеци ове године већ 16,5 одсто, што је "веома много".

Додао је да се у области пољопривреде за ову годину очекује промет од 300 милиона долара, а да се само за последња два месеца обим извоза из Србије пољопривредних производа повећао 56 пута, сирева скоро за 17 одсто и других производа два до три пута.

Према речима двојице министара, међудржавна трговина од 3,5 милијарди долара годишње је још недовољна, а циљ је да се што више повећа.

Дачић је навео да се о гасоводу "Јужни ток" није разговарало.

"Русија и Србија немају проблем око 'Јужног тока'. Србија жели да гради 'Јужни ток', припреме добро иду и све остале проблеме Русија треба да реши са Бриселом", додао је Дачић.

Дачић и Новак су потврдили да се није разговарало о преиспитивању енергетског уговора Србије и Русије.

"Никаква измена уговора о куповини Нафтне индустрије Србије (НИС) се не подразумева. НИС је велики порески обвезник. У целини, куповина је извршена по закону. Сматрамо да питања која се данас постављају треба да се гледају одвојено. Предузеће ради, инвестира, уводи нове технологије и приватизација се водила на законским основама", рекао је Новак.

број коментара 10 пошаљи коментар
(среда, 08. окт 2014, 10:50)
Lala1 [нерегистровани]

Saradnja

Srbija treba i mora saradjivati sa svima, g.Dačić je potpuno u pravu. Srbija zbog EU nesme nikako zapostaviti svoje odnose sa drugim državama sveta.

(среда, 08. окт 2014, 08:23)
Жаровит [нерегистровани]

Констатујем

Са жаљењем примећујем да се годинама прича о сарадњи са Русијом и вечито заседа тај српско-руски Комитет за економску и другу сарадњу!

резултати су скоро па поразни, недовољни, неубедљиви, ...

Толико прилика неискоришћењих,....остала је само прича, зановетање, вечита обећања, ... од рада, организације и акције - ништа!
Ипак је то велика наша срамота, стално се чека уместо да се иде ка решењу , да се тражи сарадња, ради конкретно...

(уторак, 07. окт 2014, 18:50)
dannyfischer [нерегистровани]

ovo me podseca

na onog starog Dacica patriotu!ako je ovo stvarno njegova izjava kao i ono od pre neki dan vezano za proslavu oslobodjenja Beograda od fasizma onda je to onaj stari Dacic..vrlo lepo i jednostavno receno svaka cast patriotski i diplomatski..dugo te nije bilo Ivice!!!

(уторак, 07. окт 2014, 18:40)
anonymous [нерегистровани]

s obzirom na proslost...

a proslost je bitna i za buducnost. izlaz nam je jedino sa istokom i nerazvijenima. razvijeni trebaju samo trziste i da daju kredite-naravno povoljne. nisam bila Titov komunist ali on je to odavno shvatio da se nemoze konkurisati sa zapadnim trzistem i njihovom politikom. Putin je daleko najbolji predsjednik sto je Rusija ikad imala i to je zapad shvatio i mora malo da ga zaustavi sankcijama itd....

(уторак, 07. окт 2014, 18:30)
anonymous [нерегистровани]

Uz Ruse i Kineze i bog da nas vidi !

Uz Ruse i Kineze i bog da nas vidi !
Narvno rad red i disciplina se podrazumeva.
Nema vise drzavni posao i cekas penziju.

(уторак, 07. окт 2014, 18:27)
anonymous [нерегистровани]

....

Bilo bi idealno da je Srbija u EU i da ima odlicne i vise nego prijateljske odnose sa Rusijom.

(уторак, 07. окт 2014, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

Ne da cuva

Nego da se gaji i unapredjuje, jer su i na delima pokazali da su nasi istinski prijatelji, A Pol. Evropa i samointeresna Amerika, neka izvinu. Nikoliceva deviza i istok i zapad, macku o rep. Uz Ruse i Kineze i bog da nas vidi !

(уторак, 07. окт 2014, 17:01)
anonymous [нерегистровани]

odlično

Pametna poseta i samo nastavak i potvrda međusobnih odličnih odnosa Srbije i Rusije.

(уторак, 07. окт 2014, 15:58)
milan [нерегистровани]

Dobre novosti

Dobre novosti za Rusiju pa u nekom smislu i
za Srbiju je ta da je Aštonovu na mesto
ministrice za vanjske poslove Europske Unije
zamenjala Italijanska ministrica za vanjske
poslove, gospodja Federica Moghierini, koja se celo vreme zauzimala za uravnoteženije
odnose sa Rusijom kao sa strateškom državom
i celo vreme bila protiv uvodjenja sankcija.

(уторак, 07. окт 2014, 15:31)
Jovan [нерегистровани]

Srbija,

Zeli da bude clanica EU, ali nece to ciniti na stetu odnosa starih prijatelja. Svaka cast Dacicu, Rusija nam je stari prijatelj i najbolji oslonac za ceo srpski narod.