Односи са Бечом најбољи у последњих 100 година

Само бољим и другачијим имиџом и већим успехом који постигнемо у иностранству, успећемо да привучемо инвеститоре и подигнемо нашу економију, поручио премијер Александар Вучић.

Србија има најбоље односе са Аустријом у последњих 100 година, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

"Баш на стогодишњицу Првог светског рата, овде су нас дочекали као пријатеље", рекао је Вучић у Бечу у разговору за Дневник РТС-а.

Захваливши аустријским званичницима коју су га дочекали у Бечу, Вучић је навео да су домаћини показали да се Србија доживљава на много другачији начин, него што је било до скора.

"Мислим да ту прилику треба да искористимо, јер само бољим и другачијим имиџом, већим успехом који постигнемо у иностранству, успећемо лакше да привучемо инвеститоре и да нашу економију подигнемо", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да су у Бечу са много уважавања говорили о реформским плановима Србије и пружили пуну подршку неопходним економским и политичким реформама у Србији.

"Разговарали смо са представницима индустријалаца, са бројим привредницима, рекао бих са најзначајнијим аустријским компанијама - неке које већ имају своје бизнисе у Србији, неке које планирају да дођу нашу земљу", додао је премијер Србије.

Српски премијер је истакао да је Србија, први пут, по бруто друштвеном производу најјача на Западном Балкану.

"Ми смо далеко од животног стандарда једне Хрватске, и по висини плата и по висини пензија, али по први пут је Србија по укупном БДП-у најјача економска сила на Западном Балкану", навео је Вучић.

Србија ће, такође, по први пут ове године, по пројекцији из прва четири месеца, имати највећу размену са Аустријом од свих земаља Западног Балкана уместо Хрватске, истакао је Вучић, оцењујући да то није лако, имајући у виду огромну размену коју Хрватска има са Аустијом.

"То говори о томе да Србија у једној сфери има заиста добар и велики успех, а то је повећање извозних капацитета", закључио је Вучић.

Говорећи о посети Берлину наредне недеље, Вучић је оценио да ће то бити један од најзначајнијих сусрета и "велика част за нашу земљу да добије позив за званичну посету од канцеларке (Ангеле) Меркел". 

Вучић је истакао да Београд жели најближе могуће односе и са Аустријом и са Немачком.

"Верујем да ће Србија паметном, одговором и озбиљном политиком то успети да постави као своје опредељење, али и да ће бити прихваћена од оних земаља које су нас неретко одбијале управо због наше непоузданости и, рекао бих, неодроворности", закључио је премијер Србије.

број коментара 12 пошаљи коментар
(четвртак, 05. јун 2014, 11:53)
anonymous [нерегистровани]

@Ohrabrujuće

hvala "profesore" ucili smo i mi Istoriju i to u Srbiji..nemoj da nas ispravljas...jer znamo kako ces komentarisati..kako su nam rusi jedini prijatelji a dva Svetska rata smo dobili uz pomoc Zapadnih Saveznika..!!

(четвртак, 05. јун 2014, 11:40)
Чича из Шумадије [нерегистровани]

Лепо звучи, нека буде тако

Неке ствари могу да се забораве али неки и не могу, не треба се обазирати на прошла времена, сада су то неки нови клинци које не занима много прошлост, већ конкретна сарадња и корист.

Лично мислим, да има доста искрености код ових разговора, даље видећемо. Без намере било кога да прозивам, сигуран сам, да није Ђинђић ликвидиран, ми би смо били одавно у ЕУ.

(четвртак, 05. јун 2014, 11:03)
Dragi [нерегистровани]

Savki uspon je dobar ali plata mi je najvažnija!

Ne bi loše bilo da su nam i plate u usponu. Kada se to desi onda skidam kapu.

(четвртак, 05. јун 2014, 10:33)
anonymous [нерегистровани]

varka


Setite se g. premijeru ko nas je početkom 20 veka (oko 1903 ili 1907 godine) proglasio za genocidan narod zbog pogroma Albanaca na Kosovu za koje su okrivili opet Srbe.
Odgovor je Austrougarska...
istorija se ponovila 1999.
Bože spasi nas od pileće pameti našeg naroda i onih koji ih vode

Mislite o tome

(четвртак, 05. јун 2014, 10:25)
anonymous [нерегистровани]

@Ohrabrujuće

Ja ne znam da li vi poznajete istoriju i gde ste je učili, ali je očigledno prisutno veliko neznanje o ovoj temi.

(четвртак, 05. јун 2014, 10:10)
anonymous [нерегистровани]

Vreme

ti cekaj na to tvoje vreme a mi imamo odavno koristi od EU a time i od Austrije...samo u Nemackoj ima nasih 350000 Srba koji rade da bi i Srbiji pomogli...napred Vucicu..to je pravi put..

(четвртак, 05. јун 2014, 09:27)
anonymous [нерегистровани]

Ohrabrujuće

Da smo bili pametni nikad ne bismo ni kvarili dobre odnose sa Bečom koje su još Obrenovići izgradili. U toj Austrijskoj carevini, Srbi su imali veća prava nego što će ikada dobiti danas u državama bivše Austrougarske. Izbegli bismo i prvi svetski rat, i mnogo bespotrebnih žrtava.

(четвртак, 05. јун 2014, 02:59)
Beogradjanin [нерегистровани]

Ravnopravan partner

Imamo najbolje odnose ne samo sa Becom vec sa svim zemljama u EU a i sire. To je zahvaljujuci odgovornoj politici premijera Vucica koji ima ogromnu podrsku svog naroda u sprovodjenju reformi i jacanju Srbije.

(четвртак, 05. јун 2014, 01:10)
anonymous [нерегистровани]

Konacno dobru i razumnu vlast imamo

Zalosno je koliko su prethodne vlasti gledale samo svoju korist, a naroda su se secali samo za izbore. Gospodin Vucic i sadasnja vlast gledaju dobro naroda bez obzira da li ce biti ili ne neki izbori.

(среда, 04. јун 2014, 23:52)
anonymous [нерегистровани]

Vreme

Vreme ce pokazati kakvu korist cemo da imamo.