Европска комисија: Препорука за Србију

Државе чланице ЕУ од Европске комисије добиле препруку да отворе преговоре са Србијом. То представља одлучујући раскид са прошлошћу и заједнички корак ка европској будућности, оценила висока представница ЕУ Кетрин Ештон. Шефови дипломатија ЕУ споразум Београда и Приштине оценили као историјски и најавили да ће о препоруци Европске комисије поново расправљати у јуну.

13.44 - Висока представница ЕУ Кетрин Ештон оценила да данашње препоруке Европске комисије за Србију и Косово представљају "одлучујући раскид са прошлошћу" и "заједнички корак ка европској будућности".

13.08 - Савет министара започео расправу о проширењу. Кетрин Ештон подноси извештај о напретку у дијалогу Београда и Приштине. 

10.58 - Комисија управо дала препоруку чланицама држава ЕУ да отворе преговоре са Србијом, објавио комесар за проширење ЕУ Штефан Филе на твитеру.

10.25 - Почео састанак министара спољних послова чланица ЕУ на којем ће се расправљати и о напретку Србије у евроинтеграцијама. 

09.20 - Пред почетак састанка председавајући ЕУ Имон Гилмор рекао да је у дијалогу начињен напредак, чиме би требало да су уклоњене препреке за отпочињање приступних разговора.

Савет министара Европске уније, на заседању у Луксембургу, саопштио је да ће размотрити препоруку Европске комисије да се отворе преговори за чланство Србије у Европској унији и заузети став о томе до јуна када Европски савет треба да донесе одлуку. Шефови дипломатија ЕУ оценили су споразум Београда и Приштине као историјски.

Председавајући Савета Имон Гилмор је, на конференцији за новинаре у Луксембургу, рекао да су засад добили само почетне реакције на извештај, јер је представљен тек данас, па министри нису имали времена да се консултују са својим престоницама.

Гилмор је рекао да су, будући да је извештај представљен јутрос, доступне само прве рекације, а упитан какве су оне биле и да ли је превладавао позитиван или негативан став, он је истакао да је у дискусији стално коришћена реч "историјски".

"Осећај је да је споразум искоријски и да мења перспективу. Позитиван је и за Косово и за Србију и многе похвале су изречене", рекао је Гилмор.

Он је објаснио да ће земље чланице до јуна разматрати споразум на радном нивоу и пратити имплементацију.

"Размотрићемо извештаје за Србију, Косово и Македонију пре него што у јуну преузмено било какве наредне кораке", рекао је Гилмор.

Европски комесар за проширење Штефан Филе истакао је да очекује да имплементација споразума почне и додао да ће континуирана подршка земаља чланица бити усмерена управо на тај процес.

"Ово је преломни споразум и до њега би било немогуће доћи да није било храбрости двојице премијера", рекао је Филе наводећи да је ЕК препоручила отварање преговора за Србију и да је Србија испунила политичке критеријуме.

Филе је косовским Србима поручио да "одвоје време и пажљиво прочитају споразум".

"Споразум који је постигнут максимално поштује права и интересе народа који живе на северу Косова и не само њих", нагласио је Филе.

Ештонова: Одлучујући раскид са прошлошћу

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон данас је Савету представила извештај, након што је колегијум Европске комисије претходно усвојио закључке у којима се препоручује отварање преговора са Србијом о придруживању ЕУ.

Ештонова је оценила је да данашње препоруке Европске комисије за Србију и Косово представљају "одлучујући раскид са прошлошћу" и "заједнички корак ка европској будућности".

"Препоруке да се са Србијом отворе преговори о придруживању ЕУ, а са Косовом отпочну преговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању представљају одлучујући раскид са прошлошћу и заједнички корак ка европској будућности", навела је Ештон у саопштењу достављеном медијима.

Шефица европске дипломатије, под чијим је окриљем одржано десет рунди дијалога Београда и Приштине, похвалила је учеснике у дијалогу због "храбрости и визије".

"Част ми је што сам могла да допринесем овом процесу", навела је Ештон.

У истом саопштењу, европски комесар Штефан Филе навео је да су "Србија и Косово доказали да могу да се усредсреде на будућност уместо да остану заробљеници прошлости".

"Наша препорука је јасна: и Србија и Косово заслужују да се одлучно напредују према европским перспективама. Ово су добре вести за народ Србије и Косова, као и целог региона", закључио је Филе.

Како сазнаје Танјуг у Влади Србије, комесар ЕУ за проширење Штефан Филе посетиће Београд у петак.

У извештају, који је данас обелодањен, наводи се да је Србија предузела врло значајне кораке ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом у складу са закључима савета из децембра 2012. године.

Европска комисија је закључила да се Србија током дијалога ангажовала "активно и конструктивно" и да је то обухватило цео спектар тема за постизање одрживог побољшања односа.

У извештају се детаљно наводи хронологија дијалога, свих десет рунди, као и састанак председника Србије Томислава Николића са косовском председницом Атифетом Јахјагом, а наглашава се и успешно спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Како се додаје, Европска комисија ће наставити да прати напредак Србије у испуњавању критеријума за чланство и услова који су део процеса стабилизације и придруживања.

"Комисија се позива на своју препоруку из октобра 2012. године да би кораке ка нормализацији односа Београда и Приштине требало разматрати у контексту оквира за будуће преговоре о придруживању са Србијом. Космија ће наставити да током преговора пажљиво прати реформе и њихову примену, поготово у области владавине права и основних слобода, као и реоформе правосуђа, борбе против корупције и сузбијања дискриминације", наводи се у извештају.

Билт: Сада више не може назад

Министар спољних послова Шведске Карл Билт поздравио је препоруку Европске комисије о отварању приступних преговора са Србијом.

Билт је на свом твитер налогу навео да поздравља и препоруку ЕК о покретању преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом.

Уочи састанка Савета министара спољних послова ЕУ на којем су поднети извештаји о Србији и Косову, Билт је рекао да је споразум који су постигли премијери Србије и Косова уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон "веома велико достигнуће" и да је "веома добар" али и указао да његово спровођење неће бити лако.

"Али мислим да је Рубикон пређен, сада се више не може назад", нагласио је Билт.

Специјални известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је брзо реаговање Влада Србије и Косова и, посебно, ратификацију бриселског споразума у парламенту Косова, који је кључан искорак у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

"Данашња одлука о препоруци за отварање приступних преговора са Србијом и потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању с Косовом је очекивана и добродошла", навео је Кацин у писаној изјави.

Вестервеле: Важна примена договора 

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле нагласио је да је сада важна примена договора постигнутог у дијалогу Београда и Приштине.

Вестервеле је честитао Србији и Косову на исходу дијалога. "Желимо да оно што је договорено буде спроведено у дело. То је за нас веома битно", поручио је немачки министар и додао да се питање нормализације тиче "непосредно ЕУ и њених чланица".

"Ако можемо створити више стабилности у том делу Европе и ако дође до релаксације добросуседских односа између Београда и Приштине, онда то није само добра вест за те две земље и тамошње грађане, већ и целу Европу", поручио је Вестервеле.

Министар спољних послова Холандије Франс Тимерманс честитао је Београду, Приштини, али и Кетрин Ештон на постигнутом споразуму.

Истичући да је реч о историјском договору, који представља важан корак ка стабилности на Балкану, Тимерманс је рекао да је "веома позитиван према одлукама у вези даљег напретка Србије и Косова у правцу ЕУ".

Министар спољних послова Белгије Дидије Рејндерс рекао је новинарима да је споразум, који није било лако постићи, важан корак напред.

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић оценила је да је споразум постигнут у дијалогу веома битан - не само за Србију и Косово, већ и стабилизацију и напредак целог региона.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2013, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

sanja sanjaj

Vi koi mislite da vas EU jedva ceka da dodzete u EU samo sanjajte. Srbija nece da postane clanica EU ili tada nece EU biti ili od Srbije trasiti nove nastupe.... zaboravite EU

(понедељак, 22. апр 2013, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

razlika

kad bih ti ishao pa da vidish gde je stigla ona albanija,cak mi ne mozemo da se poredimo sa albanijom, josh puno smo daleko njih,dok se mi bavimo politikom,cak laznom politikom decenijama, oni su radili gradili i napredoval.hfala.

(понедељак, 22. апр 2013, 20:04) - Станислав [нерегистровани]

Дали неко чује ово?

Србија "И КОСОВО!" Па то ти је сине пиши:

Србија је поклекла пред великим силама и само по ради њих ѕаувек је изгубила битку за Косово.

Нисам никада био симпатизер Др. Војислава Коштунице али га сад и те како добро разумем.

(понедељак, 22. апр 2013, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

zasto EU

Nije mi jasno zasto nas ovi vode u EU. Pa zar nisu oni obecali saradnju sa istokom?

(понедељак, 22. апр 2013, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

narode moj!


Jos 2 litara zejtina

(понедељак, 22. апр 2013, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

RS

Posle dugo vremena verujem u našu vladu, samo napred!

(понедељак, 22. апр 2013, 19:25) - Dragojlo [нерегистровани]

EU

Pa ipak bese po njihovom, dzaba smo se busali da je Kosovo Srbija!

(понедељак, 22. апр 2013, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

?

poslednji stepenik? milijarde iz EU fondova? taj stepenik traje minimalno 6-7 godina, a te silne milijarde nećete dobiti tek tako kao kandidat, nego tek po ulasku... malo preterujete, datum je dobra stvar, ali ne predstavlja neki značajan pomak, pogledaj Makedoniju i Crnu Goru

(понедељак, 22. апр 2013, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

Kosovar

Lijep pozdrav sa Kosova. Pozdrav Srbskim vlastima za hrabrost i velike korake koji su poduzimali radi uspostavljanja dobrih odnosa izmedju Srba i Albanaca.Dzentelmenski nema sta, kapu skidam. Dacicu-Kosovska legendo, Vucicu hvala lijepa na razumu koji vlada u Vas.Nove generacije Srba i Albanaca imaju da Vam se zahvale.Hvala puno i lijep pozdrav sa Kosova.

(понедељак, 22. апр 2013, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

RE:2222

I ti ces imati korist od tih para?kao i Rumuni,Bugari,Grci,Spanci itd...
I taj stepenik ce nam biti dig petnajest god.