16. мај - на мети искључиво цивилни циљеви и привредни објекти

НАТО агресор је тежиште својих дејстава у последњих неколико дана пренео на јужну српску покрајину по којој дејствује даноноћно. На мети су искључиво цивилни циљеви и привредни објекти.

НАТО авијација је бомбардовала цивилне циљеве јужно од Призрена према албанској граници, насеља са искључиво албанским становништвом. На мети је било и шире подручје Ораховца, атар села Заградска Хоча.

За 24 сата НАТО авијација је на КиМ испалила више од 130 пројектила углавном на подручја Пећи, Клине, Драгаша и Дечана.

У општини Гора гађани су ТВ репетитор, фабрика лековитог биља, магацин прехрамбене робе а са четири пројектила уништена је фарма оваца. Причињена је велика материјална штета и на стамбеним објектима.

У Београд је стигао тим УН за хуманитарна питања. Током вишедневне посете мисија УН је требало да процени хуманитарну ситуацију у СРЈ.

Команданта НАТО снага за Европу, Весли Кларк, најавио је да ће СРЈ у наредне две недеље бити још жешће бомбардована како би југословенски председник, Слободан Милошевић, "попустио и прихватио захтеве НАТО".

Турски медији су јавили да ће се у ваздушне нападе НАТО на СРЈ наредних дана укључити и турски ратни авиони. Дванаест турских авиона Ф-16 већ је учествовало у акцијама НАТО као пратећи авиони.

Пентагон је блокирао план НАТО о слању борбених хеликоптера "апач" за нападе на српске трупе страхујући за безбедност својих пилота, писао је Њујорк тајмс.

У протестном маршу "Мир за Косово" од Перуђе до Асизијам дугом 24 километра, учествовало је око 50.000 људи.

број коментара 0 Пошаљи коментар