Читај ми!

Porodica Adelman ne može bez Srba: Otac Rik vodio Sakramento, a sin Dejvid Denver

Dok je prvi trener Denver nagetsa Majk Meloun pod zdravstvenim i bezbednosnim protokolima, ekipu uspešno vodi pomoćnik Dejvid Adelman. Trenerski gen nasledio je od oca Rika Adelmana, koga se vrlo dobro sećamo iz slavnog perioda Sakramento kingsa za koji su igrali Vlade Divac i Peđa Stojaković.

Породица Аделман не може без Срба: Отац Рик водио Сакраменто, а син Дејвид Денвер Породица Аделман не може без Срба: Отац Рик водио Сакраменто, а син Дејвид Денвер

Nikola Jokić je sa 13 asistencija u pobedi nad Denver nagetsa nad Minesota timbervulvsima postao najbolji asistent u istoriji franšize sa 3,680 proigravanja za 568 utakmica. Orkestrira na terenu, dok je kraj aut-linije Dejvid Adelman, pomoćnik koji se za sada uspešno snalazi u ulozi glavnog trenera.

Dejvidu na klupi je lako sa Golijatom na terenu

Dejvid ima zadatak samo da ne uprska, tj. da se nastavi kontinuitet vrhunskih igara, naročito kod kuće, dok se Meloun ne vrati. Pali su divizijski rivali Portland i Minesota u "Bol" areni, a Adelman je slavljenički ispolivan u svlačionici posle uspešnog debija.

Ne samo što saigrače čini boljima, Nikola je jedan od onih igrača koji trenerima olakšava posao. Naročito nenadanom početniku kakav je Dejvid. Već je izgrađen tim i sistem oko "Džokera", koji zna i svoje i protivničke akcije. Adelman je u poziciji da zadaje instrukcije a ne samo predloge, može mirnije da posmatra stanje na terenu, znajući da njegov najbolji igrač neće uprskati. Svedoči genijalnosti Somborca iz druge perspektive.

Tokom Jokićevog uzleta u NBA stratosferu poredili su njegov pregled igre sa drugim legendarnim centrima Bilom Voltonom, Arvidasom Sabonisom i Vladom Divcem. Bar nama su Divčevi avangardni kvaliteti bili poznati.

Spona Rika Adelmana i Vlade Divca

Pre 20 godina, na početki novog milenijuma, televizori su noću bili upaljeni, a narod nenaspavan išao na posao zbog Sakramento kingsa, čiji važan šraf je bio upravo Vlade Divac. Atipičan tim bez konkretne prve zvezde oduševljavao je iskrene ljubitelje košarke nesebičnom igrom. Esencija ideje tvorca košarke doktora Džejmsa Nejsmita.

Napadački sistem "Prinston" funkcionisao je tako što bi Vlade ili fantastični Kris Veber izašli koji korak van reketa i onda procenjivali kretnju ostalih na terenu, traživši najbolje rešenje. Šut sa poludistance, igra leđima ili pas slobodnim saigračima spolja ili koji utrčavaju u reket. Peđa Stojaković je uvek bio spreman u ćošku.

Sistem koji ih je doveo do konstantnog učešća u plej-ofu i najvećeg uspeha u modernoj istoriji, finala Zapada protiv moćnih Los Aneđeles lejkersa 2002. godine. U mnogim listama najboljih timova koji nisu osvojili prsten naći ćete upravo te Kingse.

Ne treba da se zaboravi ni da je upravo Divac 2001. postao prvi Srbin učesnik ol-star meča, kao vrhunac ličnih partija i timskih rezultata.

Dirigent tog sastava bio je Rik Adelman, Dejvidov otac. Rik, član "Kuće slavnih", učinio je građane Sakramenta ponosnim. Nisu imali sreće stanovici su glavnog grada savezne države u kojoj su Los Anđeles, San Francisko, Ouklend i San Dijego. Kingsi su postali hit, što se poslednji put desilo verovatno dok je Oskar Robertson nizao tripl-dablove za Kanzas Siti rojalse, prethodno ime te franšize.

Bucmasti dečak iz Sombora tada nije znao da li će pre na hipodrom ili u salu. Dve decenije kasnije, Srbija ima dvostrukog uzastopnog MVP-a. 

"Džoker" je vezao tri tripl-dabla, dva sa Dejvidom na klupi. Nagetsi ne usporavaju tempo pobeda. Sve dobro funkcioniše. Dok je Adelman na klupi, za srpske centre "nema zime".

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара