Читај ми!

Niko Rozberg najbrži u Brazilu

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Brazila. To je druga uzastopna pobeda Rozberga, peta u sezoni, a 13. u karijeri. Drugi je kroz cilj prošao njegov klupski drug Hamilton, a treći je bio Fetel u Ferariju. Sezona u Formuli jedan završava se 29. novembra trkom u Abu Dabiju.

Rozberg je trku na stazi Interlagos završio za sat, 31 minut, devet sekundi, 090. On je krenuo sa pol pozicije i bez problema je sačuvao prvo mesto. Njegov klupski kolega, svetski šampion Luis Hamilton zauzeo je drugo mesto sa 7,7 sekundi zaostatka, a treći je bio vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa 14,2 sekunde zaostatka.

Četvrti kroz cilj prošao je Kimi Raikonen iz Ferarija, peti je bio Valteri Botas iz Vilijamsa, a šesto mesto zauzeo je vozač Fors Indije Niko Hilkenberg. Bodove su još osvojili Danil Kvjat iz Red Bula, Felipe Masa iz Vilijamsa, vozač Lotusa Roman
Grožan i Maks Verštapen iz ekipe Toro Roso.

Poslednja trka u šampionatu voziće se 29. novembra za Veliku nagradu Abu Dabija.
Rozberg je dobro startovao, odbranio se od napada Hamiltona i sačuvao prvo mesto, a iza su ostali Fetel, Raikonen i Botas. Već u prvom krugu odustao je vozač ekipe Toro Roso Karlos Sainc, koji je imao problema sa bolidom i u krugu za zagrevanje.

U osmom krugu Rozberg je imao 1,3 sekunde prednosti nad klupskim kolegom, a u tim trenucima Grožan se borio sa Verštapenom za 10. mesto. Rozberg je u 14. krugu otišao u boks, pa je svetski šampion preuzeo prvo mesto, ali samo dok u narednom krugu nije otišao u boks i na stazu se vratio iza Nemca.

Hamilton je u 21. krugu smanjio zaostatak na manje od sekundu, ali se nedugo zatim putem radija požalio ekipi na gume rekavši da neće izdržati. U međuvremenu Peres, Verštapen i Grožan su se borili za pozicije koje donose bodove, a pobednik je bio Francuz, koji je preuzeo deveto mesto.

Nakon toga u 35. krugu na zamenu guma otišao je Rozberg, a za njim i Hamilton, ali se Britanac na stazu vratio iza Alonsa i Raikonena, koje je ubrzo obišao. Rozberg je u 39. krugu stekao 3,5 sekunde prednosti, ali je njegov klupski kolega iz kruga u krug smanjivao zaostatak pa je u 43. imao 2,3 sekunde.

Hamilton je uspeo da smanji zaostatak na jednu sekundu, ali se onda požalio boksu da je oštetio bolid. Iz boksa su ga uverili da je sve u redu, ali je on u 59. krugu izgubio pola sekunde. U 62. krugu Rozberg je stekao dve sekunde prednosti, a četiri kruga kasnije tri, pa je do kraja trke uvećao prednost i ostvario 13. pobedu u karijeri.

Ovom pobedom Rozberg se učvrstio na drugom mestu u generalnom plasmanu sa 297 bodova i ima 31 više od Fetela. Prvi je Hamilton sa 363.

Pre trke vozači u nosili crni flor u znak poštovanja žrtvama terorističkih napada u Parizu, a pored pobedničkog podijuma bila je okačena francuska zastava sa crnim florom.

Rezulati trke u Brazilu:
1. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) 1:31:09.090
2. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) +00:07.756
3. Sebastian Fetel (Nemačka, Ferari) +00:14.244
4. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) +00:47.543
5. Valteri Botas (Finska, Vilijams) + jedan krug
6. Niko Halkenberg (Nemačka, Fors Indija) + jedan krug
7. Danil Kvjat (Rusija, Red Bul) + jedan krug
8. Felipe Masa (Brazil, Vilijams) + jedan krug
9. Roman Grožan (Francuska, Lotus) + jedan krug
10. Maks Ferstapen (Holandija, Toro Roso) + jedan krug

Generalni plasman:
1. Hamilton 363 bodova
2. Rozberg 297
3. Fetel 266
4. Botas 136
5. Raikonen 135

Plasman konstruktora:
1. Mercedes 660 bodova
2. Ferari 401
3. Vilijams 257
4. Red Bul 178
5. Fors Indija 120

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво