Rio, srpski olimpijci se ne boje Zika virusa

Olimpijske igre u Brazilu samo što nisu počele, a umesto sportskih vesti poslednjih meseci uglavnom slušamo o Zika virusu, kriminalu, terorizmu... Srpski sportisti ne strahuju ni od zika virusa ni od terorističkih napada i svi su dobili preporuke kako da se ponašaju u toku Igara. Naši prvi olimpijci su krenuli put Rija.

Na putu za Rio prepreke nema, makar ne za naše sportiste. U formi su i spremni za takmičenja, a spremni su i za sve zdravstvene rizike, koje nosi ovogodišnji put za Rio.

"Svi relevantni faktori na međunarodnom i našem nivou su u potpunosti involvirani u pripremu misije i sa pozicije zdravstva i bezbedosnosti. Ni u jednom trenutku, ni kod jednog sportiste nije postojala dilema da li otići ili ne otići na Olimpijske igre ili nastupati za Srbiju", rekao je šef Misije Olimpijskog komiteta Srbije Damir Štajner.

Spremne su i torbe šestočlanog lekarskog tima Olimpijskog komiteta. U njima su lekovi, sanitetski materijal, oprema za fizikalnu terapiju, ali i sve što je dodatno potrebno.

"Mi smo pripremili za sve sportiste i sve lica koja će ići za Rio i u selo čitav set zaštitnih sredstava, zaštitnih sredstava za kožu i za odeću - repelente i to specifičnu koja deluje na Aedes komarce koji deluju na Zika virus, jer svi repelenti ne deluju na sve komarce, već postoji specična. I drugo što ćemo uraditi, a to je već uradio olimpijski komitet u nabavci sportske opreme u kojoj dominiraju opreme sa dugim rukavima", rekao je predsednik Zdravstvene komisije OKS prof. dr Dragan Radovanović.

Tokom priprema, saveti su stizali i iz Instituta "Batut".

"Mi smo u tom cilju pripremili brojne materijale vezane za olimpijce kao informacije, obavili smo nekoliko razgovora sa njihovim lekarskim timovima iz svih saveza", rekao je direktor Instituta "Batut" dr Dragan Ilić.

Crevne zarazne bolesti, žuta groznica, Zika virus – moguće su pretnje u Brazilu. Simptomi Zika virusne infekcije su: povišena temperatura, glavobolja, osip, bolovi u mišićima...

"Po povratku ovde mi savetujemo svim sportistima i onima koji su imali neke tegobe, a mogu biti sumnja na Zika, ali i oni koji nisu imali. Preko 80 odsto ima inf bez simptoma, da dođu ovde kod nas u Batut da porazgovaramo i uradimo test", kaže dr Ilić.

Kako bi se zaštitili od crevnih zaraznih bolesti, sportistima savetuju da ne jedu na ulicama ili u restoranima u gradu, već samo na mestima gde je organizovana ishrana za njih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи