Шест ствари које морате знати о 2019. години у НБА лиги

Протеклу годину НБА лига је искористила за свој даљи раст и освајање нових тржишта. Поред тога, током исте у њој се дешавало пуно, пуно тога. Сукоби, потписи и повреде. Победе, порази и нестварни кошеви. А писала се и историја, више пута и на више места. Овако смо је ми видели у огледалу.

Шест ствари које морате знати о 2019. години у НБА лиги Шест ствари које морате знати о 2019. години у НБА лиги

С тим у вези изабрали смо (тешком муком) шест ствари које су обележиле 2019. НБА годину.

1. Титула отишла у Торонто

Година 2019. била је историјска по много чему, а највише по томе што је први пут шампион лиге постала екипа ван америчког тла, из Канаде – Торонто.

У феноменалном плеј-оф наступу након што су у доигравање ушли са друге позиције, а у којем их је предводио каснији МВП финала Кавај Ленард, Репторси су редом били бољи од Орланда (4-1), Филаделфије (4-3), Милвокија (4-2) и на послетку Голден Стејта (4-2).

Велике заслуге за тај подвиг иду и на рачун генералног менаџера Масаја Уџирија, који је својим одлукама и ризицима током те, али и ранијих година тај успех суштински припремио.

2.  Кавај Ленард, титула и нова селидба

Већ поменути Кавај Ленард је уз пуно помоћи лекара, одмора односно тзв. load managment-a успео да одигра најбољу сезону каријере и крунише је другим шампионским прстеном, са другим тимом.

Одигравши 60 од 82 уткамице у регуларној сезони, он је сачувао свежину за плеј-оф, а тамо подигао лествицу веома високо (30.5 поена, 9.1 скокова, 3.9 асистенција и 17.7 украдених лопти).

Памтиће се дуго његов кош за победу у последњој секунди седмог меча полуфинала против Филаделфије, али и одличне игре у финалу против ослабљених Вориорса.

Ленард је био у центру пажње и месец дана касније, када је одлучио да се врати у своју Калифорнију и потпише уговор са Лос Анђелес клиперсима, које је тако аутоматски учинио једним од главних фаворита за прстен.

3. Кевин Дурент, повреде и одлука

Још један човек је обележио годину је Кеј-Ди.

Добру сезону, у којој се Вориорсима смешила трећа узастопна титула, завршио је са две повреде у плеј-офу. Друга, која се десила у петом мечу финала против Торонта, била је она из категорије најтежих и најзахтевнијих за лечење.

Покидао је Ахилову тетиву на десној нози, због које ће вероватно пропустити целу сезону 2019/20.

У таквој ситуацији, са знањем да неће ускоро на паркет, он је у летњем прелазном року изабрао да се пресели на Исток и потпише за Бруклин нетсе, и на тај начин знатно променио односе снага у лиги, али и означио почетак краја шампионске династије из Сан Франциска (Ворирси су напустили Оукленд).

4. Трејдови и потписи

Како и сваке године, трејдови и "free agency" потписи забављали су НБА фанове поред самих мечева. Подсећамо на оне најважније:

Крис Пол је послат у Оклахому у замену за Расела Вестрбука, који се придружио Хардену у Хјустону. Ентони Дејвис је после неколико неуспешних покушаја коначно стигао из Њу Орлеанса у Лејкерсе. Пол Џорџ је након договора са Ленардом тражио и добио трејд у Клиперсе, док су у супротном смеру отишли Шаj Гилџес Александер и Данило Галинари уз добар део пикова.

Клубове су променили и Мајк Конли и Марк Гасол, који су из Мемфиса отишли у Јуту односно Торонто, док су опцију потпиши и трејдуј за нову средину користили Дурент на путу за Бруклин, Џими Батлер у одласку у Мајами и Кемба Вокер, који је Шарлот заменио Бостоном

Као слободни агенти клубове су мењали и Кајри Ирвинг (Бруклин), Малком Брогдон (Индијана), Дерик Роуз (Детроит), али и Кармело Ентони, који се у НБА лигу вратио недавно у дресу Портланда.

5. Сукоб на релацији НБА-Кина због твита Дерила Морија

Почетком октобра месеца, у време предсезоне, односе НБА лиге и брзорастућег кинеског НБА тржита угрози је један твит. Написао га је и окачао, али убрзо и обрисао Дерил Мори, генерални менаџер Хјустон рокитса.

Он је том не(приликом) подржао протесте у Хонг Конгу и покренуо лавину реакција из Кине.

Кинески спонзори су раскидали уговоре са тимовима и лигом, октазивани су преноси и мечеви, а на удару се због покушаја смиривања страсти и "спуштања лопте" нашао и најбољи играч данашњице, прва звезда Лејкерса Леброн Џејмс.

6. Звезда за будућност - Зајон Вилијамсон

НБА лига је у 2019. вероватно добила суперзвезду за наредну деценију. Његово име је Зајон Вилијамсон, који је пажњу НБА тимова и јавности привукао много пре него што је у лигу и дошао.

Иако због повреде (али и вишка килограма) још увек чека свој НБА деби (играо је неколико мечева у предсезони), опште је место и раширено мишљење да је он "next big thing".

Велику срећу на НБА трејд лутрији имали су Њу Орлеанс пеликанси, који су размљиво са прве позиције и узели Зајона, који је убрзо потом добио и спонзорски уговор од "Џордан бренда", да носи њихове патике.

Дакле, године које долазе припадају Зајону Вилијамсону. Али вероватно и Луки Дончићу.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво