Кина хоће НБА, али по њеним правилима

Сарадња Кине и НБА лиге вредна више милијарди долара угрожена је једним твитом генералног менаџера Хјустона. Кина намеће игру у којој се игра само по њеним правилима а Америка то тешко прихвата. Чак толико да се и најпопуларнији кошаркаш НБА лиге Леброн Џејмс нашао на удару критика због покушаја да смири тензије и умањи штету. Због чега је Леброново лице спајано са лицем Мао Цедунга и како ће се завршити рат највеће државе и највеће кошаркашке лиге на свету?

Био је то само твит подршке протестима у Хонг Конгу. А заправо је имао снагу ракете иако је брзо обрисан. Генерални менаџер Хјустон Рокитса Дерил Мори својом објавом на друштвеној мрежи читаву НБА лигу довео је у сукоб са државом Кином. А никоме није свеједно кад се сукоби са милијарду и 400 милиона људи.

"Ради се о томе да контекст који можда фали америчким партнерима у овом случају, да тај твит долази у светлу прославе 70 година Народне републике Кине и једног трговинског рата са Америком. На крају крајева, и сами ти протести су проблематични за неку колективну свест Кинеза", каже Бојан Лађевац, научни сарадник фондације "Фридрих Еберт".

"Кинеској страни је посебно тешко пало, осим што то сматрају отвореном подршком другој страни, тешко им је пала чињеница да је то дошло из Хјустона, клуба у којем је играо Јао Минг, данашњи председник кошаркашке федерације Кине и некадашња звезда НБА. Чак су својевремено због њега промењени, односно враћени црвени дресови Хјустону, да би било ближи кинеској публици. Иако је тај твит био брзо повучен, остале су последице, који трају", став је спортског новинара Владимира Станковића.

Књижевник и публициста Марко Танасковић даје и други поглед на целу ситуацију 

"Са друге стране, то можемо посматрати међудржавних односа и одмеравања снага две можда и највеће силе тренутно у свету, како економски тако и војно, ту је и Русија наравно. Тако да мислим да је ситуација од једног твита који делује безазлено постала један велики дипломатски инцидент".

Инцидент је само појачао наследник Дејвида Стерна на месту првог човека НБА лиге.

"Адам Силвер, комесар НБА, рекао је да никоме не може да забрани право на лично мишљење, и практично стао на страну генералног менаџера Хјустона, што је било доливање уља на ватру", каже Станковић, док Лађевац сматра да ту постоји још нешто: 

"Треба рећи да америчким спортистима, пре свега из НБА и НФЛ није тако страно да се укључују у политички активизам. Међутим, често ти коментари буду доста површни, доста усмерени на неки неки актуелни политички тренутак, а не на неки шири друштвенои контекст, као што је можда био случај у вези са Кином".

"Кинеска страна је очекивила, негде сам прочитао, да Мори буде отпуштен или кажњен и то би била нека сатисфакција за Кинезе, али то се није десило јер Американци у скалду са својим схватањем демократије тешко да могу да прогутају укидање права на лични став и мишљење. Са друге стране имамо кинески менталитет и њихову традицију, културу и то је сукоб два света који може да помири само новац", додаје Станковић.

А која је штета за ракете из Хјустона због једног твита? За сада се процењује на 25 милиона долара. Наиме, све кинеске компаније које имају сарадњу са НБА најавиле су прекид или знатно смањење нивоа односа са лигом, док су спонзори Хјустона већ раскинули спонзорске уговоре.

"Одмах је кинеска државна телевизија скинула преносе предсезонских утакмица, који се одржавају баш у Кини. Са друге стране многи спонзори су напустили Хјустон рокитсе, тим чији је менаџер Мори. У овом трентку око 10% прихода НБА остварује из Кине, а до 2030. године би та пројекција требало да иде до 20%. Кинези су свесни себе и да би вас људи поштовали, морате прво себе да поштујете. Они су свесни да су они велико тржиште. Чак 500 милиона људи је у Кини прошле сезоне гледало преносе НБА лиге", објашњава Танасковић.

Лађевац истиче да су Кинези успели у једном: "Они су заправо успели да изложе јавности благо речено неискреност неких западних организација, компанија и заиста се може видети да код неких питања идеали које ти актери промовишу код куће остају по страни када су сагледају потенцијали и сав профит који може доћи из сарадње са Кином. Кина са друге стране вероватно има тај неки став, ако неко хоће да зарађује од Кине и ради са Кином, онда мора да поштује обичаје и културу те земље".

"Кина је демонстрирала да је она потребнија НБА лиги, него што је НБА лига потребна њој. И то вам је у тим односима моћи врло битно, да покажете ко је газда а она је НБА лиги показала да су они газде", напомиње Танасковић. 

Који су сценарији расплета? На недавно завршеном Светском првенству уверили смо се да је НБА изузетно популаран у Кини. Хоће ли се Кина одрећи гледања НБА звезда или је цена за све толика да би договор морао да се направи?

"Не верујем да ће се ићи до крајњих консеквенци, и прекида односа јер новац ће бити ту "пис-мејекер", помириће зараћене стране. Можда се тензије потрајати још извесно време. Док се не нађе неко компромисно решење. Кинези би, чини ми се, били задовољни када би имс е НБА извинила, али Адама Силвер није спреман на то", истиче Станковић.

"Ја мислим да ће страсти да се стишају. Ви видите по изјавама Леброна Џејмса, који је најпопуларнији НБА кошаркаш и "тренд-сетер" да је он спустио лопту, који је критиковао Морија што је једним твитом и изјавом угрозио и економске односе и безбедност НБА играча који се налазе у Кини. Тако да ја мислим да ће ствари да се стишају, што не значи да неће да долазе до нових одмеравањеа снага, пробних балона, коментара..."

За сада је епилог да је због покушаја спуштања тензија и велики Леброн Џејмс на удару критика, а да је твит менаџера Хјустона избрисао његов клуб са кинеског тржишта. Осталих 29 НБа клубова ће, ако желе да буду присутни на тако великом тржишту, морати да избегавају твитовање о политичким темама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво