Прелазни рок у НБА: Сапуница Дејвис и источно груписање

Лудило прелазног рока у НБА лиги је завршено: Ентони Дејвис је и даље кошаркаш Њу Орлеанса, а Источна конференција сада има четири готово равноправна конкурента за шампиона. Српски тандем у Клиперсимa више не постоји, пошто је Бобан Марјановић трејдован у Филаделфију, а Милош Теодосић отпуштен.

Главна тема протеклих недеља у најјачој кошаркашкој лиги света била је судбина Ентонија Дејвиса, који је затражио трејд од Пеликанса. То је изазвало пажњу многих тимова, међу којима је био и Јокићев Денвер, иако је ол-стар центар био виђен као нови играч Лејкерса. Међутим, менаџмент клуба из Луизијане није попустио пред неколико налета Меџика Џонсона, Роба Пелинке па што не рећи и Леброна Џејмса.

Чувена франшиза из Града анђела била је спремна да дâ готово целу своју будућност за "Обрву".

У разноразним комбинацијама и понудама, увек се налазио млади нуклеус тима који чине Лонзо Бол, Брендон Инграм и Кајл Кузма. Уз њих, "на столу" су били и Раџон Рондо, и Ленс Стивенсон, и Мајкл Бизли, и Ивица Зубац, и Калдвел-Поуп, као и пикови прве и друге рунде на долазећим драфтовима. Преговори су вођени данима, а Пеликанси су тражили све више и више (охрабрени и мешањем Бостона који ће "напасти" Дејвиса на лето), и тако натерали Лејкерсе да се на крају повуку из целе приче. Бар за сада.

"Језераши" и Леброн су тако морали да се задовоље довођењем шутера Реџија Булока из Детроита (у замену за Михалијука), Мајка Мускале из Клиперса, који је дошао за Зупца и Бизлија. Тим разменама остављено је још једно место у саставу, које ће вероватно попунити суперстар у слободном паду – Кармело Ентони.

Тако је нешто ранији трејд Њујорка и Даласа (31. јануар), у којем је Летонац Кристапс Порзингис отишао пут Тексаса заједно са Хардавејом џуниором и Кортнијем Лијем а у Велику јабуку стигли Денис Смит џуниор, Весли Метјуз, Треј Бурк, Деандре Џордан и два будућа пика прве рунде, понео титулу највећег посла овог дедлајна.

Власник Даласа Марк Кјубан је свесно ризиковао и направио европски тандем Дончић–Порзингис, за који тврди да ће владати лигом у будућности и за који верује да ће им донети нову титулу, са којим, како каже, неће направити грешку коју је учинио са тандемом Новицки–Неш пре десетак година.

Активан је био и Владе Дивац, генерални менаџер Сакрамента, који је, чини се, направио добар посао.

Свакако највећи је онај са Даласом, из кога је довео некадашњег шампиона Харисона Барнса, у замену за ветерана Зека Рендолфа и Џастина Џексона. Имана Шамперта је послао у Хјустон, из Кливленда узео искусног Алека Буркса, а са Портландом мењао крилне центре – Лабисијера за Сванигана.

Лос Анђелес клиперси су очито решили да прескоче и овогодишњи плеј-оф и потпуно се посвете следећем лету.

У том контексту главни оперативац Џери "Лого" Вест је деловао, па је најбољег играча тима Тобајаса Хериса заједно са нашим Бобаном Марјановићем и Мајком Скотом послао у Филаделфију, у замену за рукија Лендрија Шамета, искусног Вилсона Чендлера и Мајка Мускалу, кога је убрзо послао у редове градског ривала за Зупца и Бизлија, којег се убрзо и одрекао. Отпуштен је и српски плејмејкер Милош Теодосић (највероватније се враћа у Европу), као и пољски центар Марцин Гортат, а нешто касније Ејвери Бредли послат је у Мемфис у замену Џамајхла Грина и Герета Темпла. Ти потези се могу "читати" као чишћење терена за потписивање једне или чак две слободне суперзвезде на лето.

Финикс нашег тренера Игора Кокошкова је из Мајамија узео Тајлера Џонсона и Вејна Елингтона (биће отпуштен) у замену за Рајана Андерсона. Портланд је бековску линију појачао Роднијем Худом, који стиже из Кливленда.

Wild, wild East

Далеко више узбуђења и реорганизовања редова било је у водећим тимовима на Истоку. Већ смо споменули Сиксерсе, који су довођењем Хериса направили можда и најбољу петорку у конференцији (ту су Ембид, Симонс, Батлер и Редик). Са клупе ће улазити већ споменуте новајлије из ЛА, Марјановић и Скот, те Џејмс Енис (стигао из Хјустона) и Џонатан Симонс (придошлица из Орланда).

Сиксерси, односно генерални менаџер Елтон Бренд, овај период трејда су искористили да и дефинитивно одустану од "пројкета Фулц" и да првог пика са драфта 2017. године и момка који има физичко-психолошких проблема пошаљу у редове Меџика на Флориду.

Смели први оперативац Торонта Масај Уџири поново је био активан. У последњим моментима заменио је литванског центра Јонаса Валанчијунаса, Делона Рајта и Си-Џеја Мајлса за дугогодишњу прву звезду Мемфиса Марка Гасола, са којим ће покушати напад на Исток и велико финале. Нудио је чак и ол-стара и стартног плејмејкера Кајла Лаурија, на чијем месту је желео Мајка Конлија џуниора, али у томе ипак није успео. И поред тога, Репторси ће бити један од главних фаворита за наслов најбољег у конференцији.

Потез вредан пажње а можда и финала НБА лиге повукли су и првопласирани Милвоки бакси, који су додатно "продубили" свој тим. Из Њу Орлеанса стигао је одлични тројкаш Никола Миротић, док је Тон Мејкер завршио у Пистонсима. Тренер Мајк Буденхолцер сада има још више опција за шут споља, који је врло битан сегмент игре тима који се пре свега ослања на квалитете и доминацију Јаниса Адетокунба.

Уз ова три тима, велику четворку која ће се о свему питати на Истоку наравно рачунамо и Бостон Селтиксе, који и сами имају тим од пет великих звезди (Ирвинг, Хејворд, Тејтум, Хорфорд и Морис) и мноштво одличних "резервиста". 

Од тимова који се дефинитивно не боре за плеј-оф, већ се налазе у фази рибилдинга, Чикаго је направио занимљив потез узимањем Ота Портера џуниора из Вашингтона, којем је послао Бобија Портиса и Џабарија Паркера.

Дакле, лудило прелазног рока и трејдова је завршено. Сада нас чека шоу-програм у Шарлоту, где се наредног викенда одржава Ол-стар, а потом креће ново лудило звано плеј-оф. Спремите се...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво