Читај ми!

Фетел победио на трци за Велику награду Аустралије

Возач Ферарија Себастијан Фетел победио је данашњој трци за Велику награду Аустралије, којом је почео овогодишњи шампионат Формуле један. Четвороструки светски шампион је на стази у Алберт парку дошао до прве победе још од Велике награде Сингапура 2015. године и 43. победе у каријери.

Фетел је трку завршио за сат, 24 минута и 11,670 секунди и тако донео свом тиму први тријумф на отварању сезоне после шест година - када је Фернандо Алонсо био најбољи у Мелбурну.

Друго место заузео је Британац Луис Хамилтон у мерцедесу, са 10 секунди заостатка иза Фетела, док је трећи био његов тимски колега Финац Валтери Ботас који је био секунд и по иза другопласираног

Четврто место заузео је Финац Кими Раиконен из Ферарија, а пети је био Макс Ферштапен из Ред Була.

Прву трку сезоне обележила је добра вожња Фетела, али и тактичка грешка Мерцедеса, који је позвао Хамилтона у бокс много пре него што је то био случај с његовим ривалима у осталим тимовима.

Британац је стартовао са "пол" позиције и успео је да одржава предност од око једне секунде у односу на немачког возача све до одласка по нове пнеуматике. Хамилтон је међу првима отишао у бокс, у 17. кругу, а се на стазу вратио иза Ферштапена, где је прилично дуго остао, што је Фетел искористио и у 24. кругу отишао на замену пнеуматика.

Немац се на стазу вратио испред Ферштапена и Хамилтона, што се на крају испоставило као кључна ствар прве трке у сезони. Хамилтон је тек пошто је Холанђанин отишао на замену дошао до другог места, али до краја није успео да ухвати прикључак за Фетелом који је имао добар ритам и до краја трке остао на челу "каравана".

Ботас је на трећем месту имао сличан ритам као Хамилтон, али Раиконен на четвртом месту није успео да ухвати прикључак и укључи се у борбу за подијум.

Шесто место на трци за Велику награду Аустралије заузео је Фелипе Маса из Вилијамса, Мексиканац Серхио Перес из Форс Индије нашао на седмом месту, док су возачи Торо Роса Карлос Саинц млађи и Данил Квјат заузели осмо и девето место, а прву десеторицу комплетирао је Естебан Окон из Вилијамса.

Шампионат Формуле 1 наставиће се 9. априла када је на програму трка за Велику награду Кине у Шангају.

Поредак возача у трци за Велику награду Аустралије:

1. Себастијан Фетел (Ферари) сат, 24 минута, 11,670 секунди
2. Луис Хамилтон (Мерцедес) +9,975 скеунди
3. Валтери Ботас (Мерцедес) + 11,250
4. Кими Раиконен (Ферари) + 22,393
5. Макс Ферштапен (Ред Бул) +28,827
6. Фелипе Маса (Вилијамс) + 83,386
7. Серхио Перес (Форс Индија) један круг
8. Карлос Саинц млађи (Торо Росо) један круг
9. Данил Квјат (Торо Росо) један круг
10. Естебан Окон (Форс Индија) један круг
11. Нико Хулкенберг (Рено) један круг
12. Антонио Ђовинаци (Заубер) два круга
13. Стофел Вандорн (Мекларен) два круга

Трку нису завршили:

Роман Грожан (Хас)
Џолион Палмер (Рено)
Маркус Ериксон (Заубер)
Данијел Рикардо (Ред Бул)
Ленс Строл (Вилијамс)
Кевин Магнусен (Хас)
Фернандо Алонсо (Мекларен)

Поредак конструктора:

1. Ферари 37
2. Мерцедес 33
3. Ред Бул 10
4. Вилијамс 8
5. Форс Индија 7
6. Торо Росо 6
7. Рено 0
8. Мекларен 0
9. Хас 0
10 Заубер 0

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво