Жуков: Руски спортисти ће учествовати на ЗОИ у Пјонгчангу

Председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков рекао је да није забринут због истраге о допингу и да ће руски спортисти учествовати на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу наредне године. Група од 17 светских челника антидопинг агенција јуче је тражила да се Олимпијски комитет Русије избаци са Игара у Пјонгчангу.

Упитан да ли би истрага о допингу могла да утиче на квалификације и подобност руских спортиста за ЗОИ у фебруару, Жуков је рекао да "сви иду у Пјонгчанг".

"Већина руских спортиста тренира и учествује на међународним такмичењима и сви они иду у Пјонгчанг", рекао је Жуков, који је и члан Међународног олимпијског комитета.

Група од 17 светских челника антидопинг агенција јуче је тражила да се Олимпијски комитет Русије избаци са Игара у Пјонгчангу.

МОК ће ове недеље поново разматрати резултате истраге Ричарда Мекларена, који је пре 15 месеци у свом извештају оптужио Русију за распрострањени допинг, уз подршку и прикривање државе. Истрагом је обухваћено 1.000 спортиста из 30 спортова. МОК ће добити ажуриране извештаје у којима ће бити резултати поновљених анализа 254 узорака урина, али се не планира одлука о подобности учешћа руских спортиста или те земље на такмичењима. После Меклареновог извештаја, Међународна атлетска федерација (ИААФ) је 2015. године суспендовала руске атлетичаре из свих такмичења. МОК није желео да избаци Русију са Игара у Рио де Жанеиру, већ је препустио спортским федерацијама да одлуче о учешћу руских спортиста.

Члан МОК-а Дик Паунд рекао је да је то погрешна порука и да не сме да се понови.

"То је наше такмичење, забога. Ми смо га учинили кредибилним и ми морамо да будемо кредибилни. Пропустили смо велику прилику у Рију", рекао је Паунд.

Светска антидопинг агенција (ВАДА) је у међувремену, због недостатка доказа, одбацила случајеве против 95 руских спортиста, од 96 колико је разматрано из Меклареновог извештаја. ВАДА, ИААФ и Међународни параолимпијски комитет траже од Русије да прихвати одговорност за распрострањени допингу, али МОК није поднео такав захтев.

Председник МОК-а Томас Бах, који је један од најзаслужнијих за учешче Русије на Играма у Рију, рекао је да ће сачекати са оценом док не добије потпуне извештаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара