Паспаљ: Рио ће нас радовати више него Лондон

Потпредседник Олимпијског комитета Жарко Паспаљ оценио је да је Србија тиме што на 31. Летње Олимпијске игре у Рио шаље 104 спортиста већ остварила фанатстичан успех.

"За малу земљу као што је Србија, одлазак 104 спортиста у Рио де Жанеиро, који ће се такмичити са 10.500 најбољих спортиста из 206 земаља, у 14 од 42 спортске дисциплине, фантастичан је успех. Када бисмо то гледали на нивоу оне старе Југославије то би било на нивоу сличном најбољим ОИ на којима је Југославија икада учествовала, а имала је 300 спортиста", рекао је Паспаљ.

Он је подсетио да је Србија у Лондону освојила четри медаље и шест четвртих места, што је било јако близу медаље.

"Принцип је прост, медаље освајају они који су правили резултате, последњих годину дана, ретко, ретко се појави неки Мујо из Зенице за кога нико никада није чуо и уради немогуће. По свему што имамо и што су спортисти урадили последњих годину дана имамо озбиљних разлога да се радујемо овим Олимпијским играма", рекао је Паспаљ.

Према његовим речима, четири године доброг рада и добрих резултата, говоре да медаља треба да буде више него 2012. када се Србија по броју освојених нашла на 42. месту у свету.

"Рећи ћу четири плус један, боље него у Лондону, а свакако у себи мислим да ће то бити много боље", рекао је Паспаљ и додао да нема ништа горе од питања за процену колико медаља ће српски спортисти донети са ових ОИ - првих икад одржаних у Јужној Америци.

"Нико не може да зна да ли ће се неки спортиста који је у три најбоља или пет, пробудити тог дана добро и неће имати грчеве, да ће урадити оно што је радио последњих годину дана и да ће му то бити довољно да освоји медаљу", рекао је Паспаљ.

Он је додао да је "аномалија" српског спорта у томе што су очекивања преузета из времена оне Југославије и да је зато важно да се зна да свакоме ко се квалификовао за ОИ треба честитати и хвалити га, а не само оне који су освојили медаљу.

"Новак ако није први или ватерполисти који су екстремни фаворити за освајање медаља или Шпановићева, ако нису први, онда смо ништа...", подсетио је Паспаљ на "ставове" нације и подсетио да на кошаркаше по повратку са ОИ 1988. године нико није обраћао пажњу јер нису били први.

"Мени се десило када сам се вратио из Сеула са сребрном медаљом да сви кажу ј..., дајте златне спортисте овамо, узели су 14 медаља", рекао је Паспаљ и додао да се не сме дозволити да завлада филозофија "боље је победити него учестововати".

За њега би, како је навео, улазак женске и мушке кошаркшке репрезентације, које се на олимпијску сцену враћају након скоро три деценије у прве четири екипе, био фантатичан резултат.

"Мисим да ће то бити у реду, биће ок, мало и среће, добре игре у датом моменту... Рекао бих, да ако прођемо четвртфинале да је то фантастичан резултат. Улазак у четири екипе, да ли ће бити и медаље или не, то је фантастичан резултат и не бих био разочаран чак и да се то не деси, али би то по мом мишљењу било супер, супер", додао је Паспаљ, који је освојио и сребро у Атланти 1996. године.

Он је оценио да је Олимпијски комитет бављењем спортистима и њиховим потребама, визијом и идејама урадио много са минимумом новца кога у Србији никад нема.

"Ако би се упоредили са првом следећом земљом која је послала толико спортиста у Бразил њихов буџет би био гарантовано већи једно 30 пута", додао је Паспаљ.

Упитан да прокоментарише проблем руских репрезентативаца дисквалификованих због допинга, Паспаљ је рекао да лично мисли, с обзиром на дешавања у свету, да је то део игре великих сила у које се не би требало петљати, те да нико не може да процени да ли се то стварно десило или не.

"Велика је штета што не иду. Ако је стварно тако доказано не теба да иду, не можеш дисквалификовати целу репрезентацију зарад неколико људи. Добро је што Србија има антнидопинг агенцију која савесно ради, и што се српски спортисти тестирају више пута годишње, тако да постоји јасна и прецизна слика свих који одлазе у Рио, што значи да Србија не може никад бити део свега тога", рекао је Паспаљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара