13. Beogradska Internacionalna nedelja arhitekture od 10. do 31. maja 2018.

Studijska izložba: Ivan Antić - ARHITEKTONIČNO

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. Studijska izložba arhitekte Ivana Antića u Galeriji RTS do 31. maja autora Dijane Milašinović-Marić i Igora Marića predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka. Ivan Antić je arhitekta čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva.

Arhitektonski opus Ivana Antića (1923-2005) profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od 45.godina ( 1955 - 1990) predstavlja, kako u oblikovnom, tako i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kome je stvarao.

U reprezentativnom ambijentu hola zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj 10 prostora koji pripada  arhitektonskom projektu Ivana Antića - kompleks poslovnih objekata RTS-a Dečijeg kulturnog centra i pozorišta Duško Radović - posetioci izložbe mogu da pogledaju  realizacije Antićevih dela od ranih radova do konkursnih rešenja. Među njima su rešenja objekata po kojima je Antić poznat široj javnosti: Muzej savremenih umetnosti, SC „25 maj", Spomen muzej u Kragujevcu i dr.  

Veoma obiman i nagrađivan opus Ivana Antića sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela među kojima su remek dela srpske arhitekture kao što su: Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa I. Raspopović) ili Sportski centar "25. Maj", sportska hala Pinki u Zemunu, Olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTS i pozorištem Duško Radović u Beogradu, hoteli Breza u Vrnjačkoj banji, Narvik u Kikindi ili hotel Hajat u Novom Beogradu,  zgrada SUP-a na Guberevcu (srušena 1999. u NATO bombardovanju), dom Politike u Krupnju i druga, koja su svrhovite i estetizovane graditeljske forme, sublimati opredmećenja sadržinskih i konstruktivnih zahteva.

Biografija

Arhitekta Ivan Antić rođen je u Beogradu 3.12.1923. godine od oca Miloša, građevinskog inženjera i majke Adelaide rođ. Frinča Đovanoni doktora hemije.

Pohađao je Francusko - srpsku školu u Beogradu (1931-1934) i III mušku realnu gimnaziju  (1934-1942). Arhitektonski fakultet u Beogradu upisao je 1945. diplomirao 1950. godine.Tokom studija radi u Ministarstvu saobraćaja u odeljenju mostova gde crta čelične  mostove i stiče preciznost u crtanju.

U ,,Jugoprojektu" radi od 1950-53, potom je angažovan kao samostalni projektant u Građevinskom preduzeću ,,RAD". Godine 1957. prelazi na Arhitektonski fakultet u Beogradu kao asistent na katedri za porojektovanje kod prof. arhitekte Stanka Kliske. Od 1973. godine u status  redovnog profesora.

Predsednik Društva arhitekata Beograda u periodu od 1971. do 1981. godine. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1976., redovan od 1983. godine.  Od 1977. do 1998. godine član je Predsedništva SANU.  U Akademiji je radio u Komisiji za arhitekturu i urbanizam i prostorno uređenje teritorija, u Odboru „III milenijum", Odboru za Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umetnosti i kao predsednik SANU Saveta za izradu studije Savski amfiteatar, Beograd.

Jedan je od osnivača Krunskog saveta, 1991.

Nagrade:

Oktobarska nagrada grada Beograda za projekat i realizaciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, 1965. godine; Sedmojulska nagrada za celokupan stvaralački rad,  1969. godine; Oktobarska nagrada grada Beograda i Borbina nagrada za arhitektruru za Sportski centar 25 maj, 1974. godine; Nagrada kulturno-prosvetne zajenice Kragujevac za Muzej u Šumaricama 1975. godine; Diploma i zlatna plaketa grada Splita za doprinos održavanju 8. Mediteranskih igara 1979. godine; Borbina nagrada za arhitekturu za zgradu RSUP na Guberevcu, 1983. godine (zgrada uništena u NATO bombardovanju Beograda 1999. godine); Vukova nagrada 2000. godine.

Samostalna izložba,  Salon muzeja savremene umetnosti, Beograd 1975.

Umro je u Beogradu, 25. 11. 2005. godine. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво