Održana od 21.05.2016.

RTS u Noći muzeja 2016.

Povodom manifestacije Noć muzeja, u subotu, 21. maja, Radio-televizija Srbije priprema bogat i raznovrstan program. U galerijskim prostorima u Takovskoj 10 posetioci će imati priliku da uživaju u razgledanju četiri različite postavke uz stručna vođenja domaćina. U radovima učesnika Likovne kolonije RTS-a „Zlatibor 2015“, međunarodnoj izložbi arhitekture sa temom savremenog stanovanja, tradicionalnoj manifestaciji studenata Fakulteta političkih nauka na temu „Istorija krojena propagandom“ i jedinstvene kolekcije predmeta iz istorije roka na ovom prostoru u postavci pod nazivom „Rok muzej uživo“. To, međutim, nije sve!

Da rokenrol ne vredi bez žive svirke, Rok muzej će dokazati specijanim besplatnim koncertom koji će biti održan na platou ispred ulaska u izložbeni prostor u Takovskoj 10. Poštovaoci rok muzike, ljubitelji umetnosti i svi posetici izložbi u RTS-u tokom Noći muzeja imaju mogućnost i da uživaju u dobroj svirci na dva punkta tokom večeri u samom centru grada: u Takovskoj i Hilandarskoj ulici.

U znak podrške budućem Rok muzeju u Beogradu, RTS zajedno sa Institutom za savremenu muziku organizuje mini-koncert ispred izložbenog prostora u Takovskoj 10. Koncert ispred RTS-a u Takovskoj planiran je u 19 časova i trajaće do 22 časa, a u pauzama svirke publika će moći da poseti i izložbu koja se nalazi odmah pored. Na bini će se predstaviti redom sledeći bendovi: Vlada Džet bend, Branko Marušić Čutura sa specijalnim gostima grupom „Demian“ i pobednici Bunt rok festivala RTS-a prošle godine, sastavi: Vrane kamene, Kora i Dingospo Dali.

Manifestaciji Noć muzeja priključiće se i Radio Beograd i Beograd 202, koji za Noć muzeja pripremaju program sa početkom u 21 čas uz video striming na sajtu RTSa.  Ako dođete do zgrade Radio Beograda  i pridružite nam se u studiu 6,  uživaćete u muzici 60-tih i 70-tih koju će izvoditi: VIS Limunada, Stari majstori, Srđan Marjanović, Vlada Džet bend, Briks end Kejns, Bluz mašine. O događajima tog vremena razgovaraćemo sa kolegama Dejanom Đurovićem, Lukom Mijatovićem, Zoranom Modlijem, Pecom Popovićem, Ljubom Ninkovićem... Sa nama će te noći biti i istaknuta imena iz sveta sporta, glume, javnog života. Svi  učesnici programa biće doveženi fićama Udruženja istoričara Srbije i vespama Vespa savez Srbije do ulaza u studio 6 a i sami posetioci će moći da se bolje upoznaju sa najpopularnijim vozilima tog vremena.  Radio Beograd je za posetioce omogućio razgledanje i  snimanje glasovnih poruka u HD kolima Tehnike Radio Beograda koja će biti parkirana na početku Hilandarske ulice. U foajeu Studia 6, čekaju Vas tehnički eksponati iz bogate istorije Radio Beograda, kao i fotografije iz istorijata  Radio Beograda 202, instrumenti, gitare, iz tog vremena kao  i mogućnost da slušate muziku sa  gramofona.

ROK MUZEJ je nastao 2015. godine na inicijativu Miroslava Cvetkovića, Srdjana Stojanovića, Branimira Loknera i brojnih drugih profesionalaca i entuzijasta da bi se prikupljali artefakti, publicistička građa i organizovali događaja u okviru Instituta za savremenu muziku. Ideja vodilja je da se sačuva od zaborava i promoviše ova vrsta kulture, koja je bila dominatni način izražavanja i života generacija šedesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina XX veka. Sa inicijativom da ROK MUZEJ postane sastavni deo našeg kulturnog života javnost je upoznata na njegovoj inaguraciji oktobra 2015. godine. U svom premijernom izdanju za 2016. godinu u Galeriji RTS od 10. do 22. maja, Rok muzej publici predstavlja nekoliko grupa autentičnih eksponata kao što su muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija aktera, omoti ploča, knjige i časopisi koji tretiraju rok kulturu.

IZLOŽBA LIKOVNE KOLONIJE RTS - Osim izložbe eksponata iz rok istorije u izložbenom holu Radio-televizije Srbije i pratećeg rok koncerta, tokom Noći muzeja 2016. posetioci Galerije RTS-a  moći će da vide i radove umetnika iz Likovne kolonije RTS-a održane prošle godine na Zlatiboru. Učesnici tradicionalne kolonije RTS-a prošle godine su: Milan Miletić, Vladimir Dunjić. Radule Bošković, Velimir Karavelić, Nikola Koka Jovanović, Vesna Knežević, Radomir Knežević i Šemsa Gavran Kapetanović.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA ARHITEKTURE- Tokom Noći muzeja posetioci Galerije RTS na fotografijama će moći da vide koji su standardi u kulturi stanovanja u svetu poslednjih pet godina. Međunarodna izložba „Stanovanje“, premijerno održana 2015. u Nišu prikazuje oko 45 objekata iz 22 zemlje sa pet kontinenata , na projektima koje potpisuje više od 70 arhitekata.

INTERAKTIVNA POSTAVKA STUDENATA FPN: U postavci „Istorija krojena propagandom“ studenti Fakulteta političkih nauka i ove godine daće svoj doprinos Noći muzeja za posetioce RTS-a.  Pokazivanje političkih lidera kroz propagandu, portrete, nastupe, govore, citate. Razgovori minulih epoha u scenografski autentičnom prostoru...

broj komentara 0 pošalji komentar