Održana od 21.05.2016.

RTS u Noći muzeja 2016.

Povodom manifestacije Noć muzeja, u subotu, 21. maja, Radio-televizija Srbije priprema bogat i raznovrstan program. U galerijskim prostorima u Takovskoj 10 posetioci će imati priliku da uživaju u razgledanju četiri različite postavke uz stručna vođenja domaćina. U radovima učesnika Likovne kolonije RTS-a „Zlatibor 2015“, međunarodnoj izložbi arhitekture sa temom savremenog stanovanja, tradicionalnoj manifestaciji studenata Fakulteta političkih nauka na temu „Istorija krojena propagandom“ i jedinstvene kolekcije predmeta iz istorije roka na ovom prostoru u postavci pod nazivom „Rok muzej uživo“. To, međutim, nije sve!

РТС у Ноћи музеја 2016. РТС у Ноћи музеја 2016.

Da rokenrol ne vredi bez žive svirke, Rok muzej će dokazati specijanim besplatnim koncertom koji će biti održan na platou ispred ulaska u izložbeni prostor u Takovskoj 10. Poštovaoci rok muzike, ljubitelji umetnosti i svi posetici izložbi u RTS-u tokom Noći muzeja imaju mogućnost i da uživaju u dobroj svirci na dva punkta tokom večeri u samom centru grada: u Takovskoj i Hilandarskoj ulici.

U znak podrške budućem Rok muzeju u Beogradu, RTS zajedno sa Institutom za savremenu muziku organizuje mini-koncert ispred izložbenog prostora u Takovskoj 10. Koncert ispred RTS-a u Takovskoj planiran je u 19 časova i trajaće do 22 časa, a u pauzama svirke publika će moći da poseti i izložbu koja se nalazi odmah pored. Na bini će se predstaviti redom sledeći bendovi: Vlada Džet bend, Branko Marušić Čutura sa specijalnim gostima grupom „Demian“ i pobednici Bunt rok festivala RTS-a prošle godine, sastavi: Vrane kamene, Kora i Dingospo Dali.

Manifestaciji Noć muzeja priključiće se i Radio Beograd i Beograd 202, koji za Noć muzeja pripremaju program sa početkom u 21 čas uz video striming na sajtu RTSa.  Ako dođete do zgrade Radio Beograda  i pridružite nam se u studiu 6,  uživaćete u muzici 60-tih i 70-tih koju će izvoditi: VIS Limunada, Stari majstori, Srđan Marjanović, Vlada Džet bend, Briks end Kejns, Bluz mašine. O događajima tog vremena razgovaraćemo sa kolegama Dejanom Đurovićem, Lukom Mijatovićem, Zoranom Modlijem, Pecom Popovićem, Ljubom Ninkovićem... Sa nama će te noći biti i istaknuta imena iz sveta sporta, glume, javnog života. Svi  učesnici programa biće doveženi fićama Udruženja istoričara Srbije i vespama Vespa savez Srbije do ulaza u studio 6 a i sami posetioci će moći da se bolje upoznaju sa najpopularnijim vozilima tog vremena.  Radio Beograd je za posetioce omogućio razgledanje i  snimanje glasovnih poruka u HD kolima Tehnike Radio Beograda koja će biti parkirana na početku Hilandarske ulice. U foajeu Studia 6, čekaju Vas tehnički eksponati iz bogate istorije Radio Beograda, kao i fotografije iz istorijata  Radio Beograda 202, instrumenti, gitare, iz tog vremena kao  i mogućnost da slušate muziku sa  gramofona.

ROK MUZEJ je nastao 2015. godine na inicijativu Miroslava Cvetkovića, Srdjana Stojanovića, Branimira Loknera i brojnih drugih profesionalaca i entuzijasta da bi se prikupljali artefakti, publicistička građa i organizovali događaja u okviru Instituta za savremenu muziku. Ideja vodilja je da se sačuva od zaborava i promoviše ova vrsta kulture, koja je bila dominatni način izražavanja i života generacija šedesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina XX veka. Sa inicijativom da ROK MUZEJ postane sastavni deo našeg kulturnog života javnost je upoznata na njegovoj inaguraciji oktobra 2015. godine. U svom premijernom izdanju za 2016. godinu u Galeriji RTS od 10. do 22. maja, Rok muzej publici predstavlja nekoliko grupa autentičnih eksponata kao što su muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija aktera, omoti ploča, knjige i časopisi koji tretiraju rok kulturu.

IZLOŽBA LIKOVNE KOLONIJE RTS - Osim izložbe eksponata iz rok istorije u izložbenom holu Radio-televizije Srbije i pratećeg rok koncerta, tokom Noći muzeja 2016. posetioci Galerije RTS-a  moći će da vide i radove umetnika iz Likovne kolonije RTS-a održane prošle godine na Zlatiboru. Učesnici tradicionalne kolonije RTS-a prošle godine su: Milan Miletić, Vladimir Dunjić. Radule Bošković, Velimir Karavelić, Nikola Koka Jovanović, Vesna Knežević, Radomir Knežević i Šemsa Gavran Kapetanović.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA ARHITEKTURE- Tokom Noći muzeja posetioci Galerije RTS na fotografijama će moći da vide koji su standardi u kulturi stanovanja u svetu poslednjih pet godina. Međunarodna izložba „Stanovanje“, premijerno održana 2015. u Nišu prikazuje oko 45 objekata iz 22 zemlje sa pet kontinenata , na projektima koje potpisuje više od 70 arhitekata.

INTERAKTIVNA POSTAVKA STUDENATA FPN: U postavci „Istorija krojena propagandom“ studenti Fakulteta političkih nauka i ove godine daće svoj doprinos Noći muzeja za posetioce RTS-a.  Pokazivanje političkih lidera kroz propagandu, portrete, nastupe, govore, citate. Razgovori minulih epoha u scenografski autentičnom prostoru...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво