Crpska šljiva u Japanu

Na Sretenje, povodom Dana državnosti Republike Srbije u japanskom grad Hofu zasađene su srpske šljive u dvorišta svih 28 škola koje postoje na teritoriji ovog grada.

Šljive su sadili brucoši i učenici prvog razreda. U japanskoj OŠ Saba, koja ima prijateljske odnose sa OŠ Sveti Sava iz Sremske Mitrovica, šljive je zasadilo 67 đaka prvaka ove škole koji su ceo dan nosili srpske zastave.

Zasađivanju šljiva pridružio se i gradnočelnik grada Hofu, Jatuka Ikeda, predsednik skupštine grada Manabu Matsumura, načelnik uprave za prosvetu Minoru Ejama. Oni su, zajedno sa školarcima, uzeli lopate i sadnice srpskih šljiva u ruke i tako proslavili Dan Srbije.

Ljubav prema Srbiji, u ovom japanskom gradu, izražena je kao u retko kom gradu na svetu. Tokom Olimpijskih igara ovaj grad će biti domaćin srpskim odbojkašicama, na šta su veoma ponosi i čemu se neopisivo raduju. Kako u Japanu sve mora biti planirano i do tančina savršeno, pripreme za doček 2021. godine su uveliko u toku.

Da bi pokazali ljubav prema Srbiji, Japanci su širom grada postavili banere i reklame sa srpskim zastavama, a u njihovom Naučnom muzeju u toku je izložba o Nikoli Tesli. Na železničkoj stanici posetioce dočekuju reklame koje govore o prijateljstvu Japana i Srbije.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat (Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti), nedavno je bio u poseti gradu Hofu radi daljeg unapređivanja srpsko-japanskog prijateljstva.

"Treba da učimo od Japanaca. To je pravi način proslave našeg državnog praznika - radom i sađenjem drveća. Grad Hofu planira da ukupno zasadi više od tri stotine srpskih šljiva širom grada. Nisam čuo za lepši način proslave prijateljstva dva naroda. U Adligatu je formirana posebna Zbirka - kutak Japana, želimo da se prijateljstvo naših naroda jasno vidi i u Adligatu. Na Sretenje ulaz u naša dva muzeja je besplatan, ne privhatamo čak ni dobrovoljne donacije, a dan provodimo radno, po ugledu na Japance", rekao je Viktor Lazić.

Prijateljstvo između Srbije i grada Hofu pokrenuo je Tadaši Nagai, član Adligata i predsednik Društva "Srbija-Japan", dugogodišnji japanski diplomata i bivši ambasador Japana u Srbiji. Tadaši Nagai odlično govori srpski jezik, počasni je građanin Beograda. Odlikovan je za unapređenje odnosa Srbije i Japana a tokom njegovog mandata Srbiji je uputio donacije u vrednosti većoj od 300 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво