Noć muzeja i u Mađarskoj

Kulturni spektakl "Noć muzeja" održan je i u Mađarskoj 25. juna, gde je, među 400 institucija, u preko 100 gradova, zapaženo učešće imao i Srpski kulturni i dokumentacioni centar u Mađarskoj.

Reč je o programu pod nazivom Virnite u komšiluk koji je imao za cilj promociju srpske kulture kao i upoznavanja sa mnogim festivalskim programima Beograda, odnosno turističkih potencijala Srbije, saznajemo iz Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Mađarskoj.

Programski sadržaj te večeri obuhvatao je izložbu plakata Srbija u slikama, kao i projekcije kratkih filmova o kulturi, sportu, tradiciji Srbije, njenim prirodnim i još neotkrivenim lepotama, odnosno beogradskim festivalima. Prikazana je i ponuda muzeja koju Beograd i Srbija imaju, između ostalog Muzej Nikole Tesle, Istorijski muzej Srbije, Cepterov muzej moderne umetnosti, Etnografski muzej i drugi muzeji i galerije, a svaki posetilac mogao je sa sobom da ponese reklamni materijal vezan za razne sadržaje koje Srbija i Beograd nude.

Pravo osveženje bio je Sajlent disko koji se dešavao pod zvezdanim nebom u dvorištu Srpskog kulturnog centra u Budimpšeti. Reč je o potpuno originalnom konceptu zabave u kojem su posetioci uz pomoć slušalica na dve frekvencije mogli slušati različitu muziku i igrati u raznovrsnom ritmu koju je u Noći muzeja puštao di džej Zorbas. Bio je ovo odličan spoj tradiocionalnog i modernog, ali i prava najava muzičkih događaja koji slede u Beogradu.

Srpski kulturni centar posetio je i ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac sa suprugom.
Program je otvorio i prisutne pozdravio Milan Đurić, direktor Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Mađarskoj. On je istakao značaj ove manifestacije kao i saradnje sa intitucijama i organizacijama iz Srbije, koje posredstvom Srpskog kulturnog centra imaju priliku da u okviru Noći muzeja u Budimpešti predstave kulturu, tradiciju i turizam Srbije.

Podsetimo da se u Budimpešti nalazi i prvi info pult sa informacijama o Srbiji, kao i etno kutak i reklamni materijal koji se svakodnevno deli posetiocima ove ustanove, ali i slučajnim prolaznicima.

„Noć muzeja kao jedna malo drugačija energija i vibracija u odnosu na klasične prezentacije i aktivnosti obe institucije, meni je vrlo zanimljiva, atraktivna i izazovna. Na koji način se predstaviti tokom Noći muzeja, pogotovo u Budimpešti koja ima mnogo muzeja, i koja u ovom trenutku ima izložbu Pikasa, bio je pravi izazov. Trebalo je animirati ljude da dođu u ovaj prostor, a ja sam prezadovoljna posetom. Moj utisak je bio da je za njih bilo potpuno neočikivano ono sa čim su se susreli, da li je to muzika sajlent disko, ili fantastična srpska kuhinju koju je pripremio ugostitelj Nenad Anđelić, da li je to gostoprimstvo i ljubaznost naših domaćina na čelu sa Milanom Đurićem, ili poklončići sa kojima je svaki posetilac otišao, možda osmesi koje su imali na svojim licima gledajući filmove. Sve to pomalo kada se objedini odaje utisak je da je ovo jedna sjajna aktivnost, koja je otvorila put i novim idejama i ja se unapred radujem", rekla je Željka Pudar ispred Turističke organizacije Srbije.

Jadranka Đorđević, rukovodilac sektora za promocije Turističke organizacije Beograda pozvala je sve građane Mađarske da dođu i posete Beograd koji tokom letnjeg perioda nudi razna kulturna dešavanja. Sadržaji su raznovrsni i za svačiji ukus, počev od popularnog Beogradskog letnjeg festivala-BELEF, preko raznih kulturnih programa na Skadarliji, Adi Ciganliji, Karnevalu brodova sve do Bir fest-a na kojem će posetioci potpuno besplatno moći da uživaju u koncertu popularnog muzičkog sastava Rudimental.

Srpski kulturni centar u Budimpešti u Nađmeze ulici 49, na tzv. peštanskom Brodveju predstavlja jedno nezaobilazno mesto prilikom dolaska u Budimpeštu. Svojim svakodnevnim aktivnostima bogati kulturnu ponudu Srba u Mađarskoj i predstavlja mesto okupljanja sve većeg broja ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво