Одржана од 21.05.2016.

РТС у Ноћи музеја 2016.

Поводом манифестације Ноћ музеја, у суботу, 21. маја, Радио-телевизија Србије припрема богат и разноврстан програм. У галеријским просторима у Таковској 10 посетиоци ће имати прилику да уживају у разгледању четири различите поставке уз стручна вођења домаћина. У радовима учесника Ликовне колоније РТС-а „Златибор 2015“, међународној изложби архитектуре са темом савременог становања, традиционалној манифестацији студената Факултета политичких наука на тему „Историја кројена пропагандом“ и јединствене колекције предмета из историје рока на овом простору у поставци под називом „Рок музеј уживо“. То, међутим, није све!

РТС у Ноћи музеја 2016. РТС у Ноћи музеја 2016.

Да рокенрол не вреди без живе свирке, Рок музеј ће доказати специјаним бесплатним концертом који ће бити одржан на платоу испред уласка у изложбени простор у Таковској 10. Поштоваоци рок музике, љубитељи уметности и сви посетици изложби у РТС-у током Ноћи музеја имају могућност и да уживају у доброј свирци на два пункта током вечери у самом центру града: у Таковској и Хиландарској улици.

У знак подршке будућем Рок музеју у Београду, РТС заједно са Институтом за савремену музику организује мини-концерт испред изложбеног простора у Таковској 10. Концерт испред РТС-а у Таковској планиран је у 19 часова и трајаће до 22 часа, а у паузама свирке публика ће моћи да посети и изложбу која се налази одмах поред. На бини ће се представити редом следећи бендови: Влада Џет бенд, Бранко Марушић Чутура са специјалним гостима групом „Демиан“ и победници Бунт рок фестивала РТС-а прошле године, састави: Вране камене, Кора и Дингоспо Дали.

Манифестацији Ноћ музеја прикључиће се и Радио Београд и Београд 202, који за Ноћ музеја припремају програм са почетком у 21 час уз видео стриминг на сајту РТСа.  Ако дођете до зграде Радио Београда  и придружите нам се у студиу 6,  уживаћете у музици 60-тих и 70-тих коју ће изводити: ВИС Лимунада, Стари мајстори, Срђан Марјановић, Влада Џет бенд, Брикс енд Кејнс, Блуз машине. О догађајима тог времена разговараћемо са колегама Дејаном Ђуровићем, Луком Мијатовићем, Зораном Модлијем, Пецом Поповићем, Љубом Нинковићем... Са нама ће те ноћи бити и истакнута имена из света спорта, глуме, јавног живота. Сви  учесници програма биће довежени фићама Удружења историчара Србије и веспама Веспа савез Србије до улаза у студио 6 а и сами посетиоци ће моћи да се боље упознају са најпопуларнијим возилима тог времена.  Радио Београд је за посетиоце омогућио разгледање и  снимање гласовних порука у ХД колима Технике Радио Београда која ће бити паркирана на почетку Хиландарске улице. У фоајеу Студиа 6, чекају Вас технички експонати из богате историје Радио Београда, као и фотографије из историјата  Радио Београда 202, инструменти, гитаре, из тог времена као  и могућност да слушате музику са  грамофона.

РОК МУЗЕЈ је настао 2015. године на иницијативу Мирослава Цветковића, Срдјана Стојановића, Бранимира Локнера и бројних других професионалаца и ентузијаста да би се прикупљали артефакти, публицистичка грађа и организовали догађаја у оквиру Института за савремену музику. Идеја водиља је да се сачува од заборава и промовише ова врста културе, која је била доминатни начин изражавања и живота генерација шедесетих, седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година XX века. Са иницијативом да РОК МУЗЕЈ постане саставни део нашег културног живота јавност је упозната на његовој инагурацији октобра 2015. године. У свом премијерном издању за 2016. годину у Галерији РТС од 10. до 22. маја, Рок музеј публици представља неколико група аутентичних експоната као што су музички инструменти и опрема, сценска одећа и обућа, колекције фотографија актера, омоти плоча, књиге и часописи који третирају рок културу.

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ РТС - Осим изложбе експоната из рок историје у изложбеном холу Радио-телевизије Србије и пратећег рок концерта, током Ноћи музеја 2016. посетиоци Галерије РТС-а  моћи ће да виде и радове уметника из Ликовне колоније РТС-а одржане прошле године на Златибору. Учесници традиционалне колоније РТС-а прошле године су: Милан Милетић, Владимир Дуњић. Радуле Бошковић, Велимир Каравелић, Никола Кока Јовановић, Весна Кнежевић, Радомир Кнежевић и Шемса Гавран Капетановић.

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА АРХИТЕКТУРЕ- Током Ноћи музеја посетиоци Галерије РТС на фотографијама ће моћи да виде који су стандарди у култури становања у свету последњих пет година. Међународна изложба „Становање“, премијерно одржана 2015. у Нишу приказује око 45 објеката из 22 земље са пет континената , на пројектима које потписује више од 70 архитеката.

ИНТЕРАКТИВНА ПОСТАВКА СТУДЕНАТА ФПН: У поставци „Историја кројена пропагандом“ студенти Факултета политичких наука и ове године даће свој допринос Ноћи музеја за посетиоце РТС-а.  Показивање политичких лидера кроз пропаганду, портрете, наступе, говоре, цитате. Разговори минулих епоха у сценографски аутентичном простору...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво