Одржана од 21.05.2016.

РТС у Ноћи музеја 2016.

Поводом манифестације Ноћ музеја, у суботу, 21. маја, Радио-телевизија Србије припрема богат и разноврстан програм. У галеријским просторима у Таковској 10 посетиоци ће имати прилику да уживају у разгледању четири различите поставке уз стручна вођења домаћина. У радовима учесника Ликовне колоније РТС-а „Златибор 2015“, међународној изложби архитектуре са темом савременог становања, традиционалној манифестацији студената Факултета политичких наука на тему „Историја кројена пропагандом“ и јединствене колекције предмета из историје рока на овом простору у поставци под називом „Рок музеј уживо“. То, међутим, није све!

Да рокенрол не вреди без живе свирке, Рок музеј ће доказати специјаним бесплатним концертом који ће бити одржан на платоу испред уласка у изложбени простор у Таковској 10. Поштоваоци рок музике, љубитељи уметности и сви посетици изложби у РТС-у током Ноћи музеја имају могућност и да уживају у доброј свирци на два пункта током вечери у самом центру града: у Таковској и Хиландарској улици.

У знак подршке будућем Рок музеју у Београду, РТС заједно са Институтом за савремену музику организује мини-концерт испред изложбеног простора у Таковској 10. Концерт испред РТС-а у Таковској планиран је у 19 часова и трајаће до 22 часа, а у паузама свирке публика ће моћи да посети и изложбу која се налази одмах поред. На бини ће се представити редом следећи бендови: Влада Џет бенд, Бранко Марушић Чутура са специјалним гостима групом „Демиан“ и победници Бунт рок фестивала РТС-а прошле године, састави: Вране камене, Кора и Дингоспо Дали.

Манифестацији Ноћ музеја прикључиће се и Радио Београд и Београд 202, који за Ноћ музеја припремају програм са почетком у 21 час уз видео стриминг на сајту РТСа.  Ако дођете до зграде Радио Београда  и придружите нам се у студиу 6,  уживаћете у музици 60-тих и 70-тих коју ће изводити: ВИС Лимунада, Стари мајстори, Срђан Марјановић, Влада Џет бенд, Брикс енд Кејнс, Блуз машине. О догађајима тог времена разговараћемо са колегама Дејаном Ђуровићем, Луком Мијатовићем, Зораном Модлијем, Пецом Поповићем, Љубом Нинковићем... Са нама ће те ноћи бити и истакнута имена из света спорта, глуме, јавног живота. Сви  учесници програма биће довежени фићама Удружења историчара Србије и веспама Веспа савез Србије до улаза у студио 6 а и сами посетиоци ће моћи да се боље упознају са најпопуларнијим возилима тог времена.  Радио Београд је за посетиоце омогућио разгледање и  снимање гласовних порука у ХД колима Технике Радио Београда која ће бити паркирана на почетку Хиландарске улице. У фоајеу Студиа 6, чекају Вас технички експонати из богате историје Радио Београда, као и фотографије из историјата  Радио Београда 202, инструменти, гитаре, из тог времена као  и могућност да слушате музику са  грамофона.

РОК МУЗЕЈ је настао 2015. године на иницијативу Мирослава Цветковића, Срдјана Стојановића, Бранимира Локнера и бројних других професионалаца и ентузијаста да би се прикупљали артефакти, публицистичка грађа и организовали догађаја у оквиру Института за савремену музику. Идеја водиља је да се сачува од заборава и промовише ова врста културе, која је била доминатни начин изражавања и живота генерација шедесетих, седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година XX века. Са иницијативом да РОК МУЗЕЈ постане саставни део нашег културног живота јавност је упозната на његовој инагурацији октобра 2015. године. У свом премијерном издању за 2016. годину у Галерији РТС од 10. до 22. маја, Рок музеј публици представља неколико група аутентичних експоната као што су музички инструменти и опрема, сценска одећа и обућа, колекције фотографија актера, омоти плоча, књиге и часописи који третирају рок културу.

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ РТС - Осим изложбе експоната из рок историје у изложбеном холу Радио-телевизије Србије и пратећег рок концерта, током Ноћи музеја 2016. посетиоци Галерије РТС-а  моћи ће да виде и радове уметника из Ликовне колоније РТС-а одржане прошле године на Златибору. Учесници традиционалне колоније РТС-а прошле године су: Милан Милетић, Владимир Дуњић. Радуле Бошковић, Велимир Каравелић, Никола Кока Јовановић, Весна Кнежевић, Радомир Кнежевић и Шемса Гавран Капетановић.

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА АРХИТЕКТУРЕ- Током Ноћи музеја посетиоци Галерије РТС на фотографијама ће моћи да виде који су стандарди у култури становања у свету последњих пет година. Међународна изложба „Становање“, премијерно одржана 2015. у Нишу приказује око 45 објеката из 22 земље са пет континената , на пројектима које потписује више од 70 архитеката.

ИНТЕРАКТИВНА ПОСТАВКА СТУДЕНАТА ФПН: У поставци „Историја кројена пропагандом“ студенти Факултета политичких наука и ове године даће свој допринос Ноћи музеја за посетиоце РТС-а.  Показивање политичких лидера кроз пропаганду, портрете, наступе, говоре, цитате. Разговори минулих епоха у сценографски аутентичном простору...

број коментара 0 пошаљи коментар