Одржана од 15.12.2015 до 31.01.2016.

Померање граница II и Фемина 8

Два ликовна пројекта на једном месту у галеријским просторима Радио-телевизије Србије од 15. децембра 2015. до 31. јануара 2016. спајају уметнике са више простора нашег региона. Изложба под називом „Померање граница“ Снежане Пешић-Ранчић, члана УЛУПУДС-а и радови уметника из Македоније „Фемина 8“ су ликовни пројекти концептуалног карактера са мултимедијалним и интердисциплинарним приступом.

Померање граница II и Фемина 8 Померање граница II и Фемина 8

Полазна основа „Померања граница II“ је текстил или савремено одевање који су приказани кроз изложбе радова, али и кроз предстојеће радионице током трајања изложбе, предавања, панел дискусије и концерте, док „Фемина 8“ обједињује феминологију на један савремени ликовни начин, а посетиоци Галерије РТС-а биће у могућности да током трајања изложбе на предавањима сазнају више о полазним основама за ову изложбу.

На изложби „Померање граница“ у организацији УЛУПУДС-а у галеријском простору РТС-а  учествује 19 излагача са 25 експоната, један координатор програма радионица, 6 предавача и једна  етно- џез група. Додељује се прва, друга и трећа награда од стране стручног жирија.

Циљ овог пројекта је да, на различите начине, прикаже и приближи широкој публици нове аспекте актуелног уметничког истраживања. Тежиште пројекта је на оживљавању уметничке сцене и у привлaчењу младих стваралаца атрактивном, али довољно широком темом. Концепт и савремни израз били су кључни елементи, са наумом  уметничког промишљања у области текстила и одевања. И то, не нужно утилитарног. Штавише!

Представљање концептуално и ликовно сродног потпројекта “Фемина 8” групе аутора, чланова ДЛУМ-а (Друштво ликовних уметника Македоније) ауторски потписује Јана Манева-Чупоска. Пројекат “Фемина 8” тематски третира феминологију на један савремени ликовни медијум, те отуда идеја да се ова два пројекта заједно промовишу презентацијом на српској и македонској ликовној сцени.

Пратећи програм изложбе "Померање граница II"

 

уторак, 12. јануар 2016. у 19 часова - концерт Драгомира Миленковића и групе "Хазари"

субота, 16. јануар 2016. у 11 часова - радионица Соње Росић - демонстрација технике текстилног ткања и израда уметничких и занатских предмета, за све узрасте

уторак, 19. јануар 2016. у 19 часова - предавање на тему "Мода и идентитет" др Марине Коцереве Ранисављев и предавање "пројекат Генеза" Драгана Николајевић и Андрије Ранчића

субота, 23. јануар 2016. у 11 часова - наставак радионице Соње Росић, демонстрација текстилног ткања.

уторак, 26. јануар 2016. у 19 часова - предавање на тему "Улога боје у македонском народном костиму" мр Јане Маневе Чупоске, предавање "Усуђујућа уметност и уметност негује неприхваћеност" предавач Божидар Мандић.

Улаз слободан

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво