Априлски књижевни сусрети у Швајцарској

„Питала сам га једном како то да је баш мени поклонио своје пријатељство? Пријатељство се не бира, рекао је, оно бива, ко зна због чега, као љубав. А нисам ја теби ништа поклонио, већ себи.” Речима Меше Селимовића отворени су традиционални априлски сусрети Удружења српских писаца Швајцарске, 13. априла у хотелу Оксен у Уцвилу.

И овог пута наши ствараоци из читаве Европе дошли су на овај догађај. Након уводне речи Виолете Алексић, председник удружења Милисав Ђурић поздравио је све присутне и свечано отворио сусрете. Посетиоцима се обратио и мр Живко Марковић, као и један од оснивача Удружења, Марко Ружичић, сазнајемо из Удружења српских писаца Швајцарске.

У првом блоку, своје радове су представили писци из Удружења писаца књижевна радионица Франкфурт, Удружење писаца Седмица из Франфурта, Литерарно удружење Здравко Ђекић, Штутгарт, Удружење Радник и пјесник у туђини, Штутгарт, Удружење писаца Дамјанка Дашка Чизмић из Минхена. Из Париза је дошла и Дана Тодић, а из Крушевца Нада Милосављевић.

Чланица Удружења, Гордана Пирели Зајинлагић допутовала је из Сарајева, одмах након промоције своје прве књиге. На овај догађај дошли су из Крагујевца, након промоције у Амбасади Србије у Берну и аутори књиге Шумадија и Поморавље - душа Србије који су Удружењу поклонили примерак ове фотомонографије, дело двојице аутора, фотографа из Крагујевца, Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, на чијем стварању је утрошено две године рада.

Након представљања књиге, председник Удружења Милисав Ђурић и мр Живко Марковић поклонили су ауторима монографије зборник Завештање, Антологију Завештања као и епохално дело мр Марковић Срби у Швајцарској.

Чланови Удржења српских писаца Швајцарске представили су своје радове у другом блоку програма. По завршетку вечери, госте је поздравио и власник хотела, а председник му је поклонио зборник Завештања.

За музички део програма био је задужен Дејан Зорић, а изненађење вечери била је епска поезија уз гусле. Новинар Жика Мокрањац извео је музичку нумеру на усној хармоници, а играло се и певало до касних сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво