Књижевни маратон од Београда до Орланда

Трећу годину заредом, културолошка иницијатива "Београдски читач" поводом Светског дана књиге, организује Књижевни маратон у Београду у непрекидном трајању од 24 сата. Од 22. априла у подне, па наредна 24 сата, у Чубурском парку на Врачару, код скулптуре "Београдски читач", испред микрофона ће се смењивати афирмисани писци и поете из Србије и расејања. Програм се, после Београда, наставља на другом крају света, у Америци!

Овогодишњи маратон у Београду, у славу литерарног стваралаштва и књижевности, сада већ традиционалне културне манифестације, свечано ће отворити писац и академик Матија Бећковић.

На лепоту писане и усмене речи надовезаће се и драмски уметници (неки од њих и пишу поезију): Милан Цаци Махаиловић, Татјана Ванчеловски, Јелена Ступљанин (живи у САД-у), Рале Миленковић...

Као и претходних година, и овога пута ће у програму наступити више од 100 учесника!

По завршетку Књижевног маратона, који ће ове године затворити песникиња Мирјана Булатовић и дечји писац Бранко Стевановић, програм у организацији иницијативе Београдски читач се наставља - на другом крају света, у Америци.

Проф. др Гордана Пешаковић, чланица тима иницијаторки пројекта Београдски читач, ће у Каселберију надомак Орланда, на Флориди, испред скулптуре Београдски читач (постављена прошле године), такође уприличити културни догађај - у славу књижевности и културне размене (у понедељак, 23. априла на Светски дан књиге).

На предлог проф. др Гордане Пешаковић, Скупштина града Каселберија (Орландо) и градоначелница Charline Glance су усвојили уредбу којом се од ове године 23. април проглашава за Дан књиге у годишњем календару важних датума те заједнице, а месец април за месец посвећен књигама и афирмацији читања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво