Oko sveta sa Gordanom Pešaković

"Put oko sveta za 60 minuta" naziv je književne tribine na kojoj će se predstaviti prof. dr Gordana Pešaković, autorka 6 knjiga poezije i knjige putopisa. Druženje sa Gordanom Pešaković, koja živi i radi na Floridi, održaće se u Matici iseljenika i Srba u regionu, 7. marta u 19 sati.

Na književnoj večeri, novinarka RTS-a Tanja Šikić i autorka, čitaće delove iz zbirke putopisa koja je u pripremi.

 O autorki

Gordana Pešaković je rođena u Beogradu, a živi i radi u Orlandu, na Floridi (SAD) kao profesor i dekan Poslovnog fakulteta. Za svoj književni rad, zaslužni je član Udruženja književnika Srbije.

Objavila je šest knjiga pesama ("Spremna sam", "Kapije istoka i zapada", "Miris promene", "Nagoveštaj smisla", "Čuvarima lepote" i "Dodir") i knjigu putopisa ("Brodovi jezde ka uspehu").

Pesme su joj štampane u zbornicima poezije, književnim časopisima, a putopisi u dnevnom listu Politika. Imala je književne večeri u Udruženju književnika Srbije, Biblioteci grada Beograda, galeriji Progres, kući Đure Jakšića, Matici iseljenika u Beogradu, i prostorijama izdavačke kuće Prometej u Novom Sadu. Nastupala je i na zajedničkim književnim večerima.

Jedna je od inicijatorki projekta Beogradski čitač, multidisciplinarnog kulturološkog projekta koji afirmiše čitanje, književnost i prosvetiteljstvo. Pored skulptura u Čuburskom parku na Vračaru i ispred Gradske biblioteke u Pančevu, Gordana je inicirala da se projekat Beogradski čitač proširi i na Floridu. Predstavila je projekat tamošnjoj Skupštini grada i uspela da ideju prenese i na tlo SAD.

Tako je, za manje od dve godine nakon što je pobednička skulptura projekta i Konkursa Beogradski čitač trajno postavljena u Čuburskom parku u Beogradu - u proleće 2017 godine Beogradski čitač prešao okean: atraktivna skulptura Beogradski čitač postavljena je ispred gradske kuće u Kaselberiju, kraj Orlanda (trećenagrađena skulptura Konkursa, rad mladog vajara diplomca beogradskog FPU-Miloša Šarića iz Vlasotinca).

Na tabli kod skulpture u Americi, (kao i kod skuplture u Beogradu) istaknute su reči Dositeja Obradovića posvećene značaju knjiga i dobrobitima čitanja, književnosti i prosvetiteljstva: Onaj ko čita može razum prosvetiti, poboljšati srce i ulepšati narav.

Gordana Pešaković je angažovana i oko projekta predstojećeg najvećeg kulturnog festivala u Orlandu, Fusion Fest, koji za cilj ima predstavljanje različitih kultura ljudi koji žive u centralnoj Floridi. Ovom prilikom (i Gordaninim angažovanjem) biće predstavljena i srpska kultura.

Prof. dr Gordana Pešaković je proglašena za najboljeg profesora 2013. godine. Organizovala je poseban projekat na posledimplomskim studijama na Poslovnom fakultetu u Sarasoti, Florida, gde je u dva maha (2004. i 2013.) dovodila studente iz SAD u Srbiju. Bila je to prilika da se studenti upoznaju za naukom, ekonomijom i kulturom Srbije, a u ovim studentima-Srbija je dobila svoje najbolje "ambasadore".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво