Svaštara

Dani evropske baštine 2017 do 2. oktobra

Srbija se priključuje obeležavanju zajedničke teme na nivou Evrope -„Kulturno nasleđe i priroda". Akcenat je stavljen na: nasleđe i pejzaž, nasleđe i održivi razvoj, nasleđe i biodiverzitet, nasleđe i klimatske promene kao i ukazivanje na najveće rizike, odnosno opasnosti po nasleđe i prirodno okruženje. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasleđa prepoznao je i Unesko kroz Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine. Ovogodišnje izdanje najvećeg evropskog festivala kulturnog nasleđa naglasiće u kojoj meri naše okruženje oblikuje naš način života, ali i naše živote u celini. Dani evropske baštine biće otvoreni radionicom „Živa biblioteka u lokalnom parku" u biblioteci Đorđe Jovanović u Beogradu, odakle će se javiti naša glasnica Vanja Stamenković.

U "202 povoda" govorimo o polovnim vozilima iz inostranstva. Borba za čistiju životnu sredinu donela je neke nove propise, pre svega u Švajcarskoj i Nemačkoj, gde je najavljena zabrana registrovanja dizel automobila starijih od 2009. godine, odnosno svih koji ne zadovoljavaju standard EURO 6. Ta najava odmah je pokrenula spekulacije da će većina tih polovnih automobila završiti na tržištima istočnoevropskih zemalja, pa i Srbije. Da li je to dobro ili loše za nas, sa stanovišta zagađenja životne sredine i bezbednosti saobraćaja, čućete u rubrici „202 povoda" koju priprema kolega Slobodan Igrutinović.

Tema rubrike "Da si živ i zdrav" je popodnevno spavanje. Mnogi će reći da im ništa nije slađe od popodnevnog dremanja, ali i da su u dilemi da li je to zdravo. Rezultati novih studija pokazuju da jedan sat spavanja u toku dana može da poboljša moždane funkcije, posebno kod starijih osoba i učini nas pametnijim. Važno je znati da nije svejedno u kom periodu dana spavate, jer to može da poremeti noćni odmor. Rubriku je pripremila Vesna Aleksić.

Na Svetskom prvenstvu u tekvondou, u južnokorejskom Mujuu, ovog leta Vanja Stanković je priredila veliko iznenađenje osvajanjem titule šampiona planete u kategoriji takmičarki do 49 kilograma težine. Bila je to prva zlatna medalja za Srbiju na svetskim prvenstvima. Sa Vanjom Stanković, za rubriku "Mnogo smo najjači" razgovarala je Vanja Savić.

Svake godine, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj i pomalo nezgrapnoj biljci, ludaji. Na bivšim južnoslovenskim prostorima ona je poznata još kao tikva ili bundeva, ali samo u ovom delu Vojvodine zovu je ludajom. Ove godine, od 21. do 24. septembra održava se 32. etno-turistička manifestacija "Dani ludaje". Pripremljen je veoma sadržajan program kome će prethoditi gostovanja promotera u Beogradu, Novom Sadu, Segedinu u Mađarskoj i Temišvaru u Rumuniji. Promoteri su deca iz kikindskih vrtića - obučena u karnevalske odore jeseni, tamburaši i folklorni ansambl najstarijeg srpskog kulturno - umetničkog društva "Gusle", nastalog davne 1876. godine, a sve uz prepoznatljive kolače od bundeve, koja je i simbol najvećeg severnobanatskog grada. Program manifestacije najavljuje Jasmina Milankov.

Zašto MMF traži da Elektroprivreda Srbije smanji broj zaposlenih i koliko su vlasnici besplatnih akcija od 2012. godine zaradili novca, saznaćete od Dragutina Rokvića u rubrici "Kvaka".

Voditelj je Dušica Mijatović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се