Читај ми!

Klub 2

Gost "Kluba 2" je upravnica Zadužbine Ive Andrića Žaneta Đukić Perišić, a govorimo o značaju dokumenata objavljenih u Sveskama Zadužbine Ive Andrića.

Jedno takvo svedočenje jeste i prepiska koja je duže od deset godina vođena između Ive Andrića i Gun Bergman, svetske prevoditeljke. Podsećamo da je 26. oktobra 1961. Nobelov komitet doneo odluku da se Nobelova nagrada za književnost dodeli Ivi Andriću. Godinu dana ranije, 1960. u prevodu na švedski objavljen je Andrićev roman "Na Drini ćuprija".

Kasnije i "Travnička hronika". I do dana današnjeg nismo sasvim sigurni koliko su odlični prevodi Gun Bergman uticali na ocenu Nobelovog komiteta da Andrić ponese ovo najviše priznanje u književnosti.

Gun Bergman bila je slavista, profesor na Univerzitetu u Upsali, kasnije i u Stokholmu. Kako su književnik Ivo Andrić i prevoditeljka Gun Bergman sarađivali, koliko je odanosti i uzajamnog poštovanja bilo u toj saradnji jasno svedoči prepiska koja je, kao što rekosmo, našla svoje mesto u Sveskama Zadužbine Ive Andrića.

U današnjoj emisiji prelistaćemo i najnoviji broj Svesaka i ukazati na značaj edicije.

Autorka i urednica je Meliha Pravdić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво