Agora

Utopija danas

Koliko je današnji svet daleko odmakao u davanju novog smisla utopijskom stremljenju i kako danas razumemo utopiju? U "Utopiji" Mora, jednog od najznačajnih dela klasične političke misli, koja je nedavno obeležila 500 godina od objavljivanja, iznosi se ideja o nepostojećem ostrvu na kojem je izgrađeno idealno političko uređenje, u kojem ne postoji privatno vlasništvo, nema bogatih i siromašnih, gde svi članovi društva uživaju jednaka prava i obaveze prema svojim sposobnostima, a društvo je organizovano na racionalnom principu svrsishodnosti društvenih funkcija, utemeljeno je na načelima razboritosti, vere i morala.

U tom smislu "Utopija" se može čitati kao idealizvana kritika i jetka satira Evrope Morovog doba, a koliko je aktuelna u kontekstu današnjeg društva, razgovaramo sa dr Nevenom Cvetićaninom, višim naučnim saradnikom na Institutu društvenih nauka i Nikolom Tanasićem, folozofom.

 

Emisiju uređuje i vodi Snežana Bićanin.

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије