Sportski spomenar

Gost emisije biće teniser Nikola Špear. Još kao dečak rezultatima je najavio da će biti uspešan igrač. Bio je juniorski prvak Evrope do 15 godina a na Oranž boulu, nezvaničnom prvenstvu sveta za juniore, dospeo je do osmine finala.

U seniorskoj konkurenciji najbolje je igrao na terenima od šljake, na kojoj je pobeđivao i vodeće svetske tenisere. Trijumfovao je na turnirima u Berlinu, Gracu, Bombaju, Bengaloru... Na Rolan Garosu dva puta se plasirao među 16 najboljih.

Na ovom turniru 1968. savladao je Francuza Danijela Kontea sa 6:0, 6:0, 6:0  što je prvi put u istoriji gren-slem turnira da pobednik ne izgubi ni gem. Taj rezultat je kasnije ponovljen samo četiri puta.  

Bio je višestruki državni reprezentativac, a po završetku igračke karijere selektor Dejvis kup reprezentacija Jugoslavije, Austrije i Danske, kao i ekspert Svetske teniske federacije za mlađe igrače.

Uprkos obavezama vrhunskog tenisera nije zapostavio obrazovanje, govori šest svetskih jezika.

Autor: Miroslav Nešić.

Radio Beograd 1, od 16 do 17 časova

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Sportski spomenar Sportski spomenar

Autor:
Miroslav Nešić

Sportski spomenar je posvećen istoriji našeg sporta. Govoreći o svojim počecima, usponima i padovima, porazima i pobedama, najvećim uspesima, istaknuti sportisti koji su se tamičili u proteklih sedam decenija stvaraju sliku sporta na ovim prostorima. [ detaljnije ]