Читај ми!

Окупирана култура

Гост др Раде Ристановић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду

"-Окупирана култура: нацисти, колаборационисти, музеји и културна добра у Србији током Другог светског рата-књига је која тематски одскаче од устаљених и исувише заступљених историографских књига које анализирају војне операције, страдање и отпор. Њени аутори Други светски рат у окупираној Србији сагледавају из сасвим другог угла. Хоризонт ове публикације представља култура у њеном изузетно важном сегменту-заштити културних добара и раду музеја. Читајући странице ове књиге,можете да сазнате:како је основана и на који начин је деловала прва српска институција која је имала задатак да штити културна добра-Завод за чување старина; који музеји су радили у окупираној Србији и каква им је била делатност; како су се борили са општом немаштином настојећи да одрже и минимум рада; како је изгледао свакодневни живот у музејима; какав животни стандард су имали музеалци; која културна добра су нацисти украли и уништили; каква је била улога колаборационистичког режима у свим сегментима ове делатности; какав је био однос послератних власти према овим институцијама и водећим људима". (Из монографије "Окупирана култура:нацисти, колаборационисти, музеји и културна добра у Србији током Другог светског рата"; Владимир Kривошејев и Раде Ристановић)

Гост овонедељне Ризнице је др Раде Ристановић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду, коаутор монографије "Окупирана култура:нацисти, колаборационисти, музеји и културна добра у Србији током Другог светског рата".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво