U središtu pažnje

U emisiji predstavljamo jednu posebnu i interesantnu knjigu pod naslovom "Izabrana mesta" (Konstruisanje novih Jerusalima kod pravoslavnih Slovena) Jelene Erdeljan,koju je objavio Institut za teolološka istraživanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Autorka studije je docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ovo je knjiga o prošlosti i iz prošlosti i zapravo jedan od mogućih načina sagledavanja temeljnih ideja na kojima je bio sazdan svet srednjovekovnog čoveka.

Gošća emisije je istoričar umetnosti Jelena Erdeljan sa kojom ćemo razgovarati: zašto su izabrana mesta - Jerusalim, Carigrad, Trnovo, Venecija, Moskva, Beograd i šta ih sve čini posebnim u kulturnom i istorijskom smislu?

Koliko smo danas svesni značaja pojedinih istorijskih centara, odnosno, koliko, uprkos tome što živimo u vremenu interneta i globalnih komunikacija, znamo o svim tim istorijskim događajima ali i čudima koji su ostavili tragove i koji su i danas aktuelni?

A koliko je prošlost živa i akutelna danas svedoči i činjenica da je juče, 29. maja obeležen Spasovdan, krsna slava Beograda, što dokazuje kontinuitet još od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević ustoličio Beograd kao prestonicu i Vaznesenje Gospodnje proglasio za krsnu slavu grada. Istog dana, 29. maja 1453. godine odigrao se još jedan važan istorijski događaj koji je imao dalekosežne posledice - pad Carigrada.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

Radio Beograd 1, 17.05

Naslovna strana: Jelena Erdeljan, fotografija Politike.


 

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]