Широм затворених очију - Само срцем се добро види

И у овој ноћи дружићемо се уз ватромет опуштајућих и занимљивих тема: Православна Нова година, Календар, Смерност, Сећања, Поштење, Правда, Успех, Срећа, Младост, Старост, Савест...

Многе земље и народи су, осим службене прослављали и традиционалну Нову годину, па међу њима и Срби, чија Нова година пада на Мали Божић или на Васиљевдан, 14. jануара. Четрнаестог јануара је празнични дан у Божићном светковању и Васиљевдан, који је крсно име појединих родова.
„Када је за календарски почетак Нове године узет 1. jануар, онда је Мали Божић почео да важи као Српска Нова година", писао је у „Календару српских народних обичаја и веровања" Миле Недељковић.
Дакле, 14-ти јануар је први дан Нове године према Јулијанском календару, којег се придржавају српска, руска, грузијска и неколико малих православних цркава, четири старе Патријаршије - Васељенска, Јерусалимска, Антиохијска и Александријска и сви Светогорски манастири.
После Другог светског рата код нас је прослава православне Нове године или српске; како се у народу чешће каже; дуго била практично забрањена и кришом је прослављана, а ове недеље у најновијој репортажи о Београду, британски „Индипендент" позива читаоце да 13. јануара прославе Нову годину по јулијанском календару у српској престоници, предлаже које знаменитости да обиђу, где да једу, пију, купују.

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: 064 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво