O новим књигама Јасмине Резе и Берил Бејнбриџ

Светска књижевност

Данас у емисији Читач представљамо најновији роман Јасмине Резе „Вавилон", за који је 2016. године у Француској добила престижну књижевну награду „Ренодо".

Јасмина Реза је пре свега позната по својим позоришним комадима, али је писала и филмске сценарије. Њен претходни роман „Срећни су срећници" такође је код нас објавила издавачка кућа Академска књига. О роману „Вавилон" Јасмине Резе разговарамо са преводиоцем Светланом Стојановић.

Енглеска књижевница Берил Бејнбриџ (1923-2010) написала је осамнаест романа, од којих је неколико адаптирано за филм, позориште и ТВ драме. У њеном књижевном опусу бележе се и приче и путописи. Добитница је бројних књижевних награда међу којима је Награду „Витбред" добила два пута. За роман о коме данас говоримо, „Фабрика за флаширање вина организује излет", добила је Гардијанову награду, а била је у најужем избору за Букерову награду. Ово је први превод романа ове ауторке на српски језик. Гошћа емисије је уредница у издавачкој кући Штрик Љубица Пупезин.

 

Пре неколико дана пољски књижевник Јануш Џевуцки добио је Награду „Казимјеж Вика" за истакнута достигнућа у књижевној критици. То је повод да чујемо део из емисије посвећен његовој књизи поезије „Часак или два".

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво