Читач

Чућете разговоре са писцима који су ових дана боравили у Београду да би представили нашим читаоцима своје нове књиге.

Дански књижевник Јенс-Мартин Ериксен, аутор романа "Бели конопац за Филипа Депреа", први се у светској књижевности бави трговином људским органима током трагичних ратних збивања на Косову. Овај роман је својеврсна синтеза ауторовог дугогодишњег бављењем Балканом.

Јенс-Мартин Ериксен (1955) је писац, есејиста и сценариста. Уз Петера Хега и Андерсена, најпревођенији је дански аутор на српски језик. Дебитовао је 1985. романом "Нани", а затим књигама: "Зима у освит", "Опасна летња игра" и другим.

Гост Београда је у суботу био амерички писац Џарет Кобек. Пре тачно годину дана, у сопственом издању објавио је своје дело "Ја мрзим интернет" и догодило се право чудо. Роман je искључиво захваљујући препорукама постао прво андерграунд, а онда мејнстрим хит. Продат је у више десетина хиљада примерака. Аутор је у неким новинским коментарима поређен са Уелбеком, Свифтом, Вонегатом. У Немачкој је књига стигла на прво место топ-листе, а британски "Гардијан" га је прогласио најзабавнијом књигом године.

Реч је о врхунској сатири на тему савременог, интернетом опседнутог друштва, заробљеног у либералном капитализму, расизму и мизогенији.

Поред Џарета Кобека, за емисију Читач, о  књизи "Ја мрзим интернет"," говори и Игор Штикс, романсијер, песник, есејиста.

Препорука за читање је и књига прича славног мексичког сценаристе и писца Гиљерма Аријаге "Реторно 201".

Гиљермо Аријага аутор је четири романа: "Ескадрон гиљотина", "Сладак мирис смрти", "Буфало ноћи" и "Дивљак", као и збирке прича "Реторно 201", која је недавно преведена и код нас. Аријага је написаои  сценарија за филмове: "Псећа љубав", "21 грам", "Три сахране Мелкијадеса Естраде" (за који је добио "Златну палму " у Кану  за најбољи сценари 2005). док је филм "Вавилон" номинован за Оскара 2007.

Пред нама је једина књига кратке прозе коју је Аријага до сада објавио - "Реторно 201",у којој се налазе приче написане средином и крајем осамдесетих година XX века. О Гиљерму Аријаги разговараћемо са преводиоцем његових књига Биљаном Исаиловић.

Емисију уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се