Жељка Цвијановић

Политичка криза, која је уследила после одлуке Уставног суда БиХ о власништву над пољопривредним земљиштем у Републици Српској, један је од најтежих тренутака након Дејтона, сматра српски члан Председнишва БиХ Милорад Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оцењује да стране судије у Уставном суду умањују легитимитет и суверенититет БиХ и каже да контрадикторне одлуке ове институције стварају правну несигурност.

Српски представници заједно са представницима хрватског народа предлажу да уместо тројице страних судија, чланови Председништва БиХ предложе домаће, а да то потврди Дом народа. Осталих 6 судија би се бирало као до сада, двоје из Републике Српске и четворо из Федерације.

Неучествовање Срба у доношењу одлука у заједничким институцијама БиХ, до кога је дошло после одлуке Уставног суда, у Српској сматрају правно и политички легалним. Тврде и да се тиме спречава антидејтонско деловање у Босни и Херцеговини.

Супротно томе, у СДА оцењују да једнострано оспоравање Уставног суда представља кршење Дејтонског мировног споразума и напад на уставни поредак БиХ.

Како ће актуелна политичка криза у БиХ утицати на рад заједничких институција? Да ли ће Сарајево прихватити позив на дијалог? Како види будућност Републике Српске и Босне и Херцеговине? О Дејтонском споразуму, 25 година након његовог потписивања, за магазин Седмица говори председница Републике Српске, Жељка Цвијановић.

Аутор Наташа Ракетић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво