Моја књига

Јасмина Врбавац, књижевни критичар и уредник, говори о томе зашто воли приче аргентинског писца Хорхеа Луиса Борхеса. Јасмина Врбавац прича како је открила Борхесову прозу и како је то читалачко искуство деловало на њу.

Хорхе Луис Борхес (1899-1986), аргентински песник, приповедач и есејистa, један је од најутицајнијих књижевника 20. века. Обележио је хиспаноамеричку књижевност и значајно утицао на светске књижевне токове. Међу његова најпознатија дела спадају књиге прича и есеја које носе наслове „Свеопшта историја бешчашћа", „Историја вечности", „Маштарије" и „Алеф". Основу Борхесове прозе чини животно, али још више његово литарарно искуство. Своју прозу овај велики маштар неретко заснива на читалачком доживљају текстова других аутора. Поред осталих дела, написао је и причу под насловом „Вавилонска библиотека" у којој описује једну величанствену, бесконачну библиотеку. У овој причи свемир је замишљен као нека врста огромне библиотеке.

Јасмина Врбавац ради као уредник у Редакцији за културу РТС-а. Од 2000. ауторски осмишљава, уређује и води месечну емисију о савременој књижевности и култури „Вавилон".

Ова емисија је назив добила управо по причи ''Вавилонска библиотека'' Хорхеа Луиса Борхеса. Јасмина Врбавац пише и објављује књижевну критику у већини српских књижевних часописа и дневном листу Политика. Објавила је књиге: ''Жртвовање краља, мит у драмама Љубомира Симовића'' и књиге изабраних књижевних и тв критика: ''Три и по'' и ''Идентитет у процепу''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво