Гости из прошлости

"Већ толико месеци ме непрестано наговарате, пријатељи моји, да вам што пре опишем своје утиске о иностранству, и не слутећи да ме својом молбом просто доводите у неприлику. Шта да вам пишем? Шта да вам испричам ново, што још није познато и већ није испричано? Био сам у Берлину, Дрездену, Висбадену, у Баден-Бадену, Келну, Паризу, у Лондону, Луцерну, Женеви, у Ђенови, Фиренци, Милану, Венецији и Бечу. У понеком од тих места и по двапут, и све сам то обишао за два и по месеца! А зар се може нешто како треба разгледати кад се за два и по месеца пређе толики пут?"

Фјодор Михаилович Достојевски до своје четрдесете године никад није био у иностранству, а на такав пут нешто га је вукло још од најранијег детињства. Још од времена када је у дуге, зимске вечери, не знајући да чита, слушао отворених уста, обамирући од усхићења и страха, док су његови родитељи читали пред спавање готске романе Ен Редклиф од којих је после у сну бунцао као у грозници.

"И најзад сам се отео и отишао у иностранство, и желео сам, разуме се, не само да што боље разгледам већ да видим све, апсолутно све, без обзира на кратак рок. Поред тога, нисам уопште био способан да хладнокрвно бирам места боравка. Господе боже, колико сам очекивао од тог путовања! Нека и не разгледам ништа детаљно, мислио сам, али ћу зато све видети, свуд помало бити, па ће се из свега што сам видео искристалисати нека целина, нека општа слика. Целу земљу светих чудеса видећу одједном, из птичје перспективе, као обећану земљу гледану са планине, у перспективи. Једном речју, добићу неки нов, диван и снажан утисак. Једном речју, обузела ме је нека неодољива жеља за новим, за променом места, за општим, синтетичким панорамским утисцима из перспективе."

Руски писац Фјодор Михајлович Достојевски је на пут по Европи кренуо 1862, а већ наредне године своје утиске са путешествија објавио је у путописном есеју  "Зимске белешке о летњим утисцима". У "Гостима из прошлости" поћи ћемо његовим стопама, пут Берлина, Дрездена, Келна, Париза и Лондона.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара