Доживети стоту

Колико бринемо о особама трећег доба и каква је њихова социјална улога у заједници? Одговоре су потражили представници Црвеног крста Србије у оквиру трогодишњег пројекта „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа(ТАСИОП)“. Пројекат се реализује уз финансијску подршку Европске уније, Аустријске агенције за развој и аустријског Црвеног крста у пет земаља западног Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Србија), а пројектом координира Црвени крст Србије.

Циљ пројекта је јачање капацитета организација цивилног друштва и мотивисање старијих за веће укључивање у све сфере друштва. О резултатима истраживања "Социјална укљученост старијих особа (65+) у Србији" сазнаћемо више од Наташе Тодоровић, координаторком пројекта из републичког Црвеног крста.

А представници Црвеног крста Србије, удружења "Хлеб живота" и "Help Neta" недавно су посетили Асоцијацију геријатара и геронтолога у Тирани. О тој посети и положају старије популације у Албанији говориће Надежда Сатарић из Удружења "Amity - снага пријатељства".

Минуте за здравље посветићемо алергијама на полен и на неке састојке из хране. Биће речи о томе како алергије могу да угрозе здравље и зашто није добро да их занемарујемо и да се лечимо на своју руку. На значај правовремене дијагностике и терапије указаће др Славица Стефановић, специјалиста квантне медицине и физијатрије.

Рубрику за културу издвојићемо за роман "Звук громова" јужнокорејског писца Ким Ђу Јонга, а у историјској радио-читанци ћемо подсетити на време када је митрополит Михаило Јовановић, пре 142 године, постао први председник Црвеног крста Србије.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 9:05.

Насловна страна: Активисти Црвеног крста Србијe.

 

број коментара 0 пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ осмнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]