Моја књига

У вечерашњој емисији Марјан Маринковић, библиотекар, помоћник директора Библиотеке града Београда, говори о томе како је открио роман ''Име руже'' италијанског књижевника Умберта Ека, и шта му ово дело као читаоцу значи. Марјан Маринковић објављује књижевне критике и текстове из области библиотекарства.

''Име руже'' је роман који, поред осталог, говори о књигама и читању. У самом средишту дела налази се идеја велике библиотеке и тајанствене књиге, па ће разговор о овој књизи бити прилика да се нешто каже и о феномену књиге и читања, као и о месту и улози коју данас имају библиотеке. Биће речи о основним квалитетима самог романа, о елементима постмодернистичке естетике који у њему постоје, о писцима као што су Кафка, Достојевски, Борхес...на које се Еко у роману позива, и који на особен начин утичу на ток и структуру самог романа.

Ово дело има много слојева: у једном нивоу то је криминалистички роман, у другом теолошки трактат, у трећем метафизичка медитација, у четвртом расправа о феномену културе... И управо је та сложеност романа ''Име руже'' привукла пажњу нашег саговорника и учинила да ово дело постане једна од његових омиљених књига.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво