Савремена српска музика

Емисију посвећујемо стваралаштву Милана Михајловића

Рођен 1945. године, Михајловић је дипломирао композицију и дириговање на Факултету музичке уметности у Београду, где је и магистрирао у класи Станојла Рајичића. Даље усавршавање наставио је на летњим курсевима у Келну и Салцбургу. Од 1975. године ради на Факултету музичке уметности у Београду, најпре као наставник теоријских предмета, а потом је напредовао све до статуса редовног професора композиције. Милан Михајловић је један од оснивача Ансамбла за савремену музику и Међународне трибине композитора. Од 1987. до 2002. године био је председник Удружења композитора Србије, а од 2002. године и декан Факултета музичке уметности оставши на овој позицији до 2009.

Носилац је великог броја признања за стваралаштво, укључујући награде Стеван Христић, награде БЕМУС-а, Октобарске награде града Београда, првих награда на Међународној трибини композитора, награде Стеван Мокрањац и других.

Протеклих неколико година музика Милана Михајловића, доживљава велики број извођења у Немачкој, Белгији, Француској, као и у Финској. Једна од најпознатијих композиција Милана Михајловића Мементо је тако 2017. године уврштена и на програм Брандебуршког државног оркестра.

За дела Милана Михајловића карактеристична је формална прегледност и логичност структурног плана дела. Деведесетих година прошлог века често је посезао за постмодернистичким радом са цитатима, моделима и узорима, али је у његовој поетици остао константан изразито лирски карактер дела.

Уредница Ивана Неимаревић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се