Век хармонике

Оркестар хармоника Крагујевац: албум „Пад Берлина”

Представићемо албум „Пад Берлина” Оркестра хармоника из Крагујевца. Ово издање једно је од два изабрана на конкурсу у оквиру пројекта Студентског културног центра Крагујевац, а објављено је 2017. године.

Оркестар хармоника Крагујевац називају једним од најбољих светских оркестара акордеониста у сфери озбиљне музике. Чине га најуспешнији ученици Средње музичке школе „Др Милоје Милојевић", професори ове школе и студенти Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Оркестру се придружују и уметници на другим инструментима, што додатно обогаћује креативни стваралачки процес и отвара широкок простор за стицање професионалних уметничких искустава. Њихов репертоар обухвата широк спектар стилова и жанрова, од дела класичне, симфонијске до савремене и филмске музике.

Оркестар хармоника Средње музичке школе „Др Милоје Милојевић" из Крагујевца основан је 1989. године, на иницијативу професора хармонике и диригента Војина Васовића. Од 1997. године руковођење оркестром преузима професор Предраг Костовић, а већ наредне, 1998. године, оркестар изводи неколико концерата у Немачкој. После више наступа у Србији, следе учешћа и награде на фестивалу у Кастелфидарду у Италији. Од 2009. вођење оркестра преузима професор хармонике Бојан Шпица. У овом периоду, највећи успех оркестра је прва награда на републичком такмичењу у Београду 2013, и прва награда у свим оркестарским категоријама на 39. Међународном сусрету хармоникаша у Пули.

У последњих четрдесет година, ученици одсека за хармонику школе „Др Милоје Милојевић" освојили су преко хиљаду награда на престижним светским такмичењима. Неки од ученика средње музичке школе данас су успешни и еминентни педагози: Радомир Томић, Војин Васовић, Зоран Ракић, Миљан Бјелетић, Предраг Јанковић и други. Такође, бивши ученици ове школе данас су афирмисани светски уметници попут Снежане Нешић, Зорана Божанића, Николе Пековића, Владимира Благојевића, Милоша Миливојевића, Милоша Тодоровског, Слободана Шарчевића, али и културни делатници: Татјана Лукић, Ненад Богдановић и Александар Милојевић.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се