Дијалози

Лара Кончар и Иван Миленковић: Шта је то родно насиље?

У емисији Дијалози можете слушати разговор који је, са антрополошкињом Ларом Коначар, о родном насиљу, водио Иван Миленковић.

Шта је специфично у родном насиљу што га издваја из насиља уопште? Пре свега, каже Лара Кончар, то што је хиљадама година било не само скривено од јавности (иако су, наравно, сви знали шта се догађа у четири зида), већ и то што је, на одређени начин, насиље мушкараца над женама - физичко и психичко - било признато и прећутно допуштено: то што се догађа у приватности ствар је мушкарца и жене, не и друштва. Отварањем теме родног насиља, међутим, показује се да управо друштво обликује и подржава ту врсту насиља, те да је приватно условљено оним јавним.

Посебан сегмент истраживања Ларе Кончар јесте насиље на крузерима, на којима се запослене жене излажу најширем могућем спектру мушког злостављања, почев од сексуалног узнемиравања и мобинга, до физичког насиља. Иако се свет крузера може посматрати као издвојени сегмент проблематике родног насиља - ако ништа друго реч је о месту без места, о детериторијализованом насиљу - проучавање понашања мушкараца и жена на крузерима верно је огледало онога што се, у мањој или већој мери, догађа и на копну.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара