Тема недеље

Студије – Милан Суботић

У седмичном циклусу „Студије“, од понедељка, 29. маја до петка, 2. јула, можете слушати текст Милана Суботића „Тешки терет прошлости: тумачење пољско-јеврејских односа Јана Томаша Гроса.

Студија Милана Суботића је први део обимнијег рада посвећеног анализи и интерпретацији пољско-јеврејских односа у делима Јана Томаша Гроса, америчког историчара и социолога пољског порекла. Као подстицај за настанак ове студије аутору су послужили спорови који су у научним круговима и јавности вођени поводом Гросових књига о ратној и поратној судбини пољских Јевреја.

Објављивањем његове књиге Суседи о масакру у Једвабном, градићу у коме су 10. јуна 1941. године пољски житељи, без принуде и учешћа немачких окупатора, убили готово све своје јеврејске суграђане, 2000. године почеле су бурне дебате о сложеној историји пољско-јеврејских односа. Овај пољски „спор историчара" настављен је и после појаве друге две Гросове књиге (Страх и Златна жетва) у којима се он бавио анализом послератног пољског антисемитизма. Осим приказа историографског аспекта ових дебата, у студији Милана Суботића интерпретиран је низ општијих теоријских проблема који се, по свом значају, не тичу само разумевања пољске прошлости. У првом реду, то су теме попут односа између историје и колективног памћења, критичке историографије и патриотизма, те процеса суочавања са прошлошћу и улоге заборава у консолидовању националне самосвести.

Шири тематски оквир у коме аутор разматра ове проблеме су посткомунистичке „политике историје" у којима се расправе о прошлости (зло)употребљавају у осигуравању или оспоравању легитимитета популистичких политичких режима.

Текст чита Марица Милчановић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије