Хроника Трећег програма

Емитоваћемо текст Александра Лукића написан поводом недавне смрти филозофа Симе Елаковића.

Симо Елаковић је рођен у Ускопљу у Херцеговини 1940. године, основну школу и гимназију завршио је у Дубровнику, а студије филозофије (од основних до израде доктората) на Филозофском факултету у Београду. Радио је као гимназијски професор у Дубровнику и у Карловачкој гимназији, био је дугогодишњи професор Филозофског факултета у Београду на предмету Немачка класична филозофија и шеф Катедре за историју филозофије, неко време радио је и на Филозофском факултету Загребу, а био је и председник Српског филозофског друштва и суоснивач Филозофског симпозијума у Сремским Карловцима, где је прошле године одржао своје последње излагање под насловом Представљање себе. Како наводи Александар Лукић у овом тексту, том приликом Елаковић је рекао: „Све се врти баш око судбинског представљања себе, како овде и сада, тако и на глобалном светском плану, не би ли се предупредила серија катастрофа... Поверење и искреност збивају се само онда кад мисао, реч, дело, падају у једно. Појам представљања себе укључује све регије субјективности – разум, ум, чулност, етичко, политичко, еротичко, поетичко, али и обиме субјективности – индивидуално, партикуларно, универзално. Или краће, да кажемо унамуновски, пошто наука поприма модел инквизиције, хегемонијално управљеног ума, а филозофија се неретко исцрпљује у логичком ларпурлартизму, битан је креативан баланс рационалног и ирационалног, виталног у човековом бићу”. И заиста „професору Елаковићу било је понајвише стало до својеврсне виталности, до животне снаге, снажног деловања и филозофске ангажованости. У томе је видео смисао живота”, закључује Лукић.

Међу објављеним књигама Симе Елаковића налазе се Правци и смисао кретања савремене филозофије, Филозофија као критика друштва, што је била и његова докторска дисертација, Искуства и искушења франкфуртске школе, Социологија слободноог времена и туризма, Фрагменти критике свакодневља, Расправе о Европи и филозофији на крају 20. века, Пословна етикa и комуницирање, и последња Кант наш савременик. Поред тога објавио је и бројне расправе, чланке и преводе. Умро је у Београду средином јула ове године.

Уредница емисије Тања Мијовић. 

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се