Jadransko more najtoplije u poslednjih 100 godina

Ko se ovih dana kupao u Jadranskom moru, a to je činio i prethodnih godina u isto vreme, verovatno se iznenadio jer je temperatura vode bila veoma prijatna, a prema proceni stručnjaka ona je najtoplija u poslednjih 100 godina.

Površinske temperature mora trenutno su oko tri do četiri stepena Celzijusa više u odnosu na prosek za prvu polovinu juna, pa je tako u Splitu i Puli temperatura mora bila 26 stepeni, prenosi hrvatski Indeks.

Od 2008. do 2015. prosečna temperatura površinskog sloja Jadrana porasla je za 1,25 stepeni, a taj trend ubrzanog zagrevanja ne prestaje.

Ivica Vilibić iz splitske Laboratorije za fiziku mora Instituta za okeanografiju i ribarstvo kaže da je intenzivno zagrevanje mora posledica izuzetno visokih temperatura vazduha koje su kontinuirano visoke već dva meseca, od sredine aprila.

„Uz to, u ovom razdoblju nije bilo izraženijih epizoda bure, koja inače uzrokuje uzdizanje hladnijeg mora iz dubljih slojeva i mešanje mora uz našu obalu. Možemo reći da su temperature u ovom delu godine najviše u poslednjih stotinak godina“, rekao je Vilibić.

Kako je objasnio, plitka mora, u koja spada i Jadran, brže osećaju klimatske promene od okeana, jer je tromost okeana mnogostruko veća od tromosti obalnih mora.

Međutim, kada se dublji slojevi okeana zagreju, za šta je potrebno više desetina pa čak i stotina godina, tromost okeana ne dozvoljava da se stanje brzo vrati u početno, čak i ako čovek počne racionalno da se ponaša.

Navodi i da porast temperature odgovara pojedinim vrstama u moru, dok drugima ne odgovaraju, poput škampa.

„Neke od invazivnih vrsta će se odomaćiti u Jadranu, dok će neke druge nove vrste verovatno povremeno migrirati u Jadran. Uz to, pojačano zagrevanje verovatno će povećati porast nivoa mora“, rekao je Vilibić.

Predviđa se da će Jadran postati topliji i slaniji.

„Strujanje će biti slabije, dotok kiseonika u duboke slojeve mora biće slabiji, što će imati značajan uticaj na živi svet na dnu mora, temperatura vazduha biće viša kao i učestalost toplotnih talasa, a ekstremi poput toplotnih talasa, izraženih vrućina, bujičnih voda, poplavljivanja obalnih područja, biće učestaliji. To će imati značajan uticaj na živi svet, na čoveka i na njegove aktivnosti“, zaključio je Vilibić.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2018, 10:47)
Квиз: [neregistrovani]

Где је најтоплије у Србји!?

(Мала помоћ:Питајте оне који знају, зашто се зове Ада-Циганлија!)

(sreda, 13. jun 2018, 19:10)
anonymous [neregistrovani]

Kratkorocno

za smrtnike ove generacije mozda je ovo dobra vest, ali za generacije koje dolaze uopste nije, jer more nije samo za turiste da se kupaju, vec je deo makro-sveta.

(sreda, 13. jun 2018, 13:10)
anonymous [neregistrovani]

Јадранско море најтоплије у последњих 100 година

Црногорско море је најтоплије. Верујте ми. Поздрав свима.

(sreda, 13. jun 2018, 10:55)
Milan M [neregistrovani]

Južna Pruga

Daleko mi je tako put loš Prokuplje, Aleksandrovac,Novi Pazar Rožaje:Nije mnogo sjajnije ni preko Kruševca,Kraljeva,Nove varoši

(sreda, 13. jun 2018, 10:33)
anonymous [neregistrovani]

Toplo-hladno

Auu. Pa morski psi vole toplija mora...

(sreda, 13. jun 2018, 10:25)
Nikola [neregistrovani]

Lepo kupanje

Bili smo krajem Maja i pocetkom Juna na moru u nameri vise da setamo i sl. pa povremeno da stisnemo zube i okupamo se, ipak je Maj. Kada smo usli u more, voda je bila nestvarno topla. Gospodja pored nas je imala neku patkicu sa termometrom i pisalo je 26 stepeni. Mestani koji su tu ceo zivot, kazu da nisu zapamtili toplije more krajem Maja i pocetkom Juna. Bila je neka ekskurzija sa preko 200 dece i oni gotovo da nisu izlazili iz vode po ceo dan.

(sreda, 13. jun 2018, 10:20)
Ne šalim se! [neregistrovani]

Jadranske more?


Dakle, ne hladite pića u moru nego pokvasite neku krpu i obložite pića tom krpom i kada se voda iz krpe ispari vaše piće će biti znatno hladnije od mora!