Читај ми!

Nova pretnja iz svemira?

Ruska sonda „Fobos-Tlo“ besciljno luta Zemljinom orbitom jer naučnici već dva dana ne uspevaju da uspostave vezu sa njenim komandama. Predviđa se da bi letelica, čiji najveći deo težine predstavlja toksično gorivo, mogla uskoro pasti na Zemlju. Rok za spas - naredna tri dana.

Pokušaji da se uspostavi veza sa komandama na automatskoj međuplanetarnoj letelici „Fobos-Tlo" za sada nisu uspeli, javile su ruske novinske agencije.

Svemirska sonda „Fobos-Tlo" uspešno je lansirana 8. novembra sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, uz pomoć rakete „Zenit-2". Zadatak sonde (bio) je da stigne do Fobosa - prirodnog satelita planete Mars i da do avgusta 2014. godine na Zemlju dopremi 200 grama uzorka njegovog tla.

Letelica se 11 minuta nakon lansiranja odvojila od rakete, a planirano je da zatim dva puta uključi svoje motore kako bi uhvatila pravac ka Marsu. Međutim, to se nije dogodilo i „Fobos-Tlo" ostao je u orbiti Zemlje.

Navodi se da će pokušaji da se dobije signal sa bespilotne letelice biti nastavljeni sa francuskih i američkih kopnenih sredstava za primopredaju podataka sa udaljenosti, a da će se ruske merne stanice priključiti predveče.

U noći između četvrtka i petka preduzeto je više pokušaja dobijanja telemetrijskih podataka iz letelice. S obzirom na to da su svi pokušaji bili bezuspešni, izgledi za spasavanje sonde veoma su mali", izveštava Itar-Tas, pozivajući se na izvor u ruskom raketno-kosmičkom sektoru.

Šef Ruske federalne svemirske agencije Vladimir Popovkin izjavio je da oba motora ne rade, verovatno zbog kvara na navigacionom sistemu svemirskog broda. Popovkin je istakao da svemirski inženjeri imaju tri dana da resetuju kompjuterski program letelice kako bi on proradio pre no što baterije prestanu da funkcionišu.

Prema rečima bivšeg saradnika NASA i trenutnog konsultanta u oblasti kosmičkih tehnologija, Džejmsa Oberga, oko sedam tona nitrogen-tetroksida i hidrazina koji se mogu smrznuti pre konačnog ulaska u atmosferu pretvoriće se u „najsmrtonosniji mogući satelit svih vremena koji će pasti na Zemlju".

„Ono što je trebalo da bude najteža svemirska letelica svih vremena može se pretvoriti u jednu od najtežih svemirskih olupina koja će ikada pasti na Zemlju – bez kontrole", istakao je Oberg.

Ruska kompanija „Lavočkin", tvorac „Fobos-Tla", opisala je svoje delo kao najteži svemirski brod svih vremena, pri čemu najveći deo njegove težine – 13,2 tone – otpada na gorivo.

Agencije su prenele procene, zasnovane na podacima američkog sistema kontrole kosmičkog prostranstva – Strateške komande NORAD, da bi „Fobos-Tlo" mogao da padne na Zemlju već 26. novembra.

Međutim, izvor agencije RIA Novosti tvrdi da sonda neće pasti pre 3. decembra, ukoliko do tada „ne bude reanimirana".

Direktor Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka (INASAN) Boris Šustov rekao je, pak, da je predskazati pad kosmičke letelice prilično teško zbog uticaja mnogih faktora, između ostalog, nivoa aktivnosti Sunca.

Problem u ruskoj kosmičkoj industriji

Letelica „Fobos-Tlo", koja je vredna 170 miliona dolara, prva je interplanetarna misija Rusije otkako je 1996. godine propala njena robotska misija na Mars, jer se bespilotna svemirska letelica, zbog kvara na motoru, srušila na Zemlju ubrzo pošto je lansirana.

Ovaj slučaj, poslednji u seriji problema sa lansiranjem svemirskih brodova, pobudio je strahovanja u vezi sa stanjem ruske kosmičke industrije.

Ruska svemirska agencija najavila je da će uspostaviti sopstvenu inspekciju za kontrolu kvaliteta u fabrikama lansiranih raketa.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво