Pomilovanje i za Bilija Kida?

Sudeći prema rezultatima anketa, posthumno pomilovanje u Americi moglo bi da postane trend. Nakon Džima Morisona, legendarnog pevača grupe „Dors“, ozloglašeni odmetnik sa divljeg zapada Bili Kid, takođe, bi mogao biti pomilovan.

Većina učesnika ankete u kojoj se ispituje da li bi trebalo oprostiti grehe Biliju Kidu blagonaklono gleda na tu ideju.

Guverner američke savezne države Novi Meksiko Bil Ričardson naložio je da se u svrhu sprovođenja ankete o jednom od najpoznatijih odmetnika od zakona na Divljem zapadu otvori poseban sajt i imejl adresa na koju je od sredine decembra stiglo 809 glasova.

Čak 430 učesnika ankete smatra da Bili Kid treba da bude posthumno pomilovan, dok se 379 izjasnilo protiv tog predloga.

Sajt je postavljen kada je advokat iz Albukerkija Rendi Makgin podnela zahtev za pomilovanje, tvrdeći da je nekadašnji guverner Novog Meksika Lu Volas to obećao Biliju Kidu u zamenu za njegovo svedočenje u slučaju ubistva.

Mandat guvernera Ričardsona ističe 31. decembra, pa mu ostaje tek nekoliko dana da odluči da li da pomiluje Kida za ubistvo okružnog šerifa iz Linkolna Vilijama Brejdija.

Bilija Kida ubio je u julu 1881. godine šerif Pat Garet, nekoliko meseci posle bega iz zatvora u kojem je čekao vešanje zbog Brejdijevog ubistva. Prilikom bega ubio je dvojicu policajaca i zahtev za pomilovanje ne odnosi se na ta ubistva.

Koliko je Bili Kid popularan može se videti iz činjenice da su mejlovi u okviru ankete stigli iz SAD, Velike Britanije, Japana, Francuske i sa Novog Zelanda.

Mit i popularnost

Ozloglašeni Bili Kid rođen je kao Henri Mekarti, a bio je poznat i pod pseudonimima Vilijam Harison Boni i Henri Antrim.

Priča se da je Kid ubio 21 čoveka, odnosno jednog za svaku godinu svog života.

Međutim, prema do sada potvrđenim istorijskim podacima, ubio je devetoro ljudi.

Brojni umetnici 20. veka bili su inspirisani životom ozloglašenog odmetnika.

Majkl Ondatje, Kanađanin poreklom sa Šri Lanke, 1970. godine napisao je čak knjigu pesama „Sabrana dela Bilija Kida".

Sem Pekinpo je 1973. godine snimio film „Pat Garet i Bili Kid", glavne uloge bile su poverene Džejmsu Kobernu i Krisu Kristofersonu, a muziku potpisuje Bob Dilan.

Horhe Luis Borhes je u „Opštoj istoriji beščašća" napisao kratku pripovetku „Nepristrasni ubica Bil Harigan" čija radnja se odvija u Arizoni i, takođe, opisuje život žestokog momka lakog na obaraču.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво