Podeljena prva „državljanstva Liberlanda“

„Predsednik Liberlanda“ Vit Jedlička podelio je prva „državljanstva“ ove fiktivne državice nadomak Bačkog Monoštora u Srbiji i Zmajevca u Hrvatskoj.

„Državljanstva“ je podelio onima koji su se sinoć okupili i pokušali da dođu do ostrva na zapadnoj obali Dunava, gde je Jedlička proglasio državu.

Hrvatska granična policija im, kako prenosi hrvatski portal Indeks, sasvim očekivano, nije dopustila odlazak na ostrvo u Dunavu, kao ni mnogima koji su to ranije pokušali.

Jedlička i novi državljani „Liberlanda“ zato nisu ni došli na teritoriju svoje „države“ pa su se okupili u restoranu u Bačkom Monoštoru.

Osnivač „Liberlanda“ je fotografije uručivanja državljanstava i zabave objavio na Fejsbuk stranici „Liberlanda“.

Jedlička je za 1. maj najavio početak naseljavanja „Liberlanda“ i podelu prvih 100 počasnih državljanstava za prvih sto ljudi koji dođu.

„Naseljavanje“ će potrajati čitav vikend, a zbog toga što im hrvatska policija ne dopušta odlazak na ostrvo, oni će se okupljati u Bačkom Monoštoru, a ne u Batini, kao što je prvobitno planirano, navodi Indeks.

Jedlička je prethodno za Tanjug izjavio da je na zabavu koju je organizovao juče povodom osnivanja svoje fiktivne „države“, pozvao sve predsednike sveta, što uključuje, kako je istakao, predsednike SAD i Rusije, kao i šefove srpske i hrvatske države.

On je napomenuo da je poziv predsednicima upućen objavom na sajtovima Si-En-En i Raša tudej.

Poziv je upućen i za 7.000 od ukupno, kako tvrdi, 300.000 aplikanata za državljanstvo „Liberlanda“.

On je još najavio da će u narednom periodu nastojati da organizuje „opšte izbore“ u toj „samoproglašenoj državi“.

„Posle toga, imaćemo ustav koji zaista ograničava moć vlade“, rekao je Jedlička 29. aprila nakon konferencije „Fri market roud šou“, održane na Fakultetu političkih nauka.

Takođe je istakao da građani „Liberlanda“ neće imati obavezu da plaćaju poreze.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара